07 de maig 2011

SABÓ, SABÓ...

Sabó amb aroma d'espígol, 
elaborat per Arnau Ferré Alberich, de Reus. 
Foto: © Paüls, 2011

En les darreres setmanes m'han arribat dos regals de sabó natural fet per escolars. El que es pot veure a la foto superior és de l'Arnau F. A. que va a l'escola Dr. Alberich i Casas, de Reus. Me'l va guardar perquè sabia que m'hi havia interessat en escriure un article per al Museu de l'avi de Duesaigües. L'avia materna de l'Arnau, la Dolores Alberto, feia sabó amb les morques de l'oli, en fred (Llegiu aquí l'article, hi trobareu les proporcions i el procediment). A l'escola, l'Arnau ha fet sabó amb aquesta recepta:

Ingredients:
1 litre d'oli d'oliva usat
1 litre d'aigua sense clor
200 g de sosa càustica
Essència de llimona, romaní, espigol
Material:
Guants, ulleres de protecció i davantal.
Recipient de plàstic, d'acer inoxidable o de vidre (no l'usarem d'alumini ja que reacciona amb la sosa càustica i es desfà.)
Cullera de fusta, batedora i motlles.
Procés:
Dissolem la sosa càustica a l'aigua. Recomanem fer-ho 6 hores abans de fer el sabó. Anem tirat l'oli, sense deixar de remenar en el mateix sentit (1h a mà o 10 minuts amb la batedora.)Hi afegim l'essència i ho remenem una mica més. Aboquem la mescla als motlles, passades 24 hores (o quan observem que ha quallat) , el traiem dels motlles o el tallem. El sabó s'ha de deixar "madurar" un mes en un lloc fosc, fresc i sec abans d'utilitzar-lo.

L'altre sabó té una textura gelificada espessa. Em va arribar després d'un fòrum amb lectors d'una Escola Verda (Ceip la Noguera, de Balaguer.) També fan sabó amb oli reciclat a l'Institut de Bellvitge i a molts altres centres, ja sigui perquè segueixen el programa d'Escola Verda,  ja sigui com a exercici dins del temari de química  o perquè el centre considera que és un element de cultura patrimonial.

Foto de l'esquerra: paradeta de sabons naturals de l'IES Bellvitge. A la dreta: ampolleta de sabó per a les mans, del CEIP la Noguera, de Balaguer, 2011