25 de maig 2011

EXPOSICIÓ "NO ES DEIXA LLEGIR"

Centre de Lectura de Reus. Presentació de l'exposició No es deixa llegir. D'esquerra a dreta: Lena Paüls (autora d'aquest blog), Jordi Agràs (president del Centre de Lectura), Cori Torroja (comissària de l'exposició) i Mercè Bessò (presidenta de la secció d'Art.)

L'exposició de vuitanta llibres d'artista No es deixa llegir, a la Sala Fortuny de Centre de Lectura de Reus, és el fruit de la col·laboració entre l'Acadèmia de Belles Arts de Bolonya i la Facultat de Belles Arts de la Universitat  de Barcelona.
Cori Torroja me n'encarrega la presentació. Hi he volgut expressar si fa no fa això:  Cadascuna de les peces de No es deixa llegir és una joia rara que comunica sentiments, emocions. Significats. No comuniquen amb paraules, però suggereixen històries, generen llenguatge. Comuniquen amb el llenguatge universal de l'art. Un llenguatge que no cal traduir,  per això, els infants en són entusiastes. Els adults, en intentar intel·lectualitzar-les, ens hi atansem per camins diferents, segons la enciclopèdia de coneixements de cadascú. A l'hora de sintetitzar-los, a mi, pel procediment artesanal, em recorden  els manuscrits medievals i els incunables. I, pel gènere, em remeten a Joan Brossa, a la poesia visual, als cal·ligrames.
A No es deixa llegir hi trobem el llibre emprat com a objecte matèric, sensual, que convoca idees i creativitat. El referent "llibre" com a suport de les idees acumula múltiples significats a cadascuna d'aquestes creacions personals i úniques.
Exposició oberta fins al dia 31 de maig.


Autoria dels llibres d'artista, d'esquerra a dreta: 
Cori Torroja, Encarna Romero i Francesca Catalisano.

El símbol es torna matèria 
i es transforma cíclicament 
en un nou símbol
MANUELA CANDINI. 
Coordinadora del projecte No es deixa llegir 
Acadèmia de Belles Arts de Bolonya.