22 de maig 2011

NINES AMB CERTIFICAT D'ADOPCIÓ

Isabel Marsal deixa a la seva amiga M. José A.
una nina Pepona de peus pintats
"en adopció". Foto: © M. A. Andreu

No tothom sap valorar una peça artesanal feta amb estima i dedicació. ¿En quin receptor pensa Isabel Marsal per les seves nines? Fins ara en tres apunts he recollit (vegeu-ne enllaços al peu) diversos aspectes de Nines de Drap; en aquest, l'autora parla de les destinatàries. De moment, només de les destinàtàries. De tota manera, vist l'interès que susciten les seves nines en les exposicions i les visites escolars també amb nens, no ha d'estranyar que temps a venir comptarà entre els admiradors de les seves nines els nois, els pares, els oncles i els avis. I, si no, ells s'ho perden.

¿Les teves nines són exclusivament per a nenes? 
Llevat de 5 o 6 models concrets, que són marcadamente infantils, diria que són més per a noies, mames, tietes i àvies… que no han deixat de ser nenes.   Realment són nines molt treballades, amb molts detalls i que agraeixen ser tractades per mans menys actives que les dels infants.

¿Has fet nines que representen personatges masculins? 
Si, però molts menys.  Al començament, tret dels nadons que sempre he fet nen i nena, gairebé tot eren nines.  Quan vaig anar ampliant “la familia” vaig començar a dissenyar ninos, i potser la proporció seria d’un 10% i no més.  Decididament, les nines-nenes són la meva debilitat!

Certificat d'adopció de Nines de Drap.

¿Què vol dir que deixes les nines "en adopció"? 
Vull dir amb això que no es pot vendre una cosa a la qual has dedicat tantes hores, tanta atenció, tant de “mimo” i que a l’últim moment, quan ja va vestida i li afegeixo el cap al cos, li pinto la cara, la pentino i li poso colònia infantil, la nina ja agafa “vida” i personalitat singular i, ben segur que en tot aquest procés s’emporta un trosset de la meva ànima.  Posar preu a això i, a més a més, un preu comercial, és imposible. Per això, les meves nines no les venc, les adopten. Fins i tot en diverses ocasions he argumentat en contra perquè no “compressin” una Nina de Drap.


El Certificat d’Adopció per les meves nines

porta el nom de la Nina, el de la mare adoptant
que es compromet a tenir-ne cura i
un petit text amb bons desitjos de la iaia Isabel
i  de tota la família de la Casa de les Nines de Drap.
ISABEL MARSAL. Nines de Drap, 2011



Llegiu en aquest mateix blog els posts:

Nines de drap
 

Nines en llista d'espera


Música i silenci per dissenyar nines 


Nines amb certificat d'adopció
 
 
Passejant nines i tallers