09 de setembre 2016

«EL DISPENSARI» MÉS FOTOGRAFIAT DEL MÓN

Dispensari antituberculós, obra de Josep Lluís Sert.
Actualment és el CAP Doctor Lluís Sayé.
Conservació deficient.
Vegeu l'espectacle de la decadència al centre de la Barcelona de postal, a tocar de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona i de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals de la Universitat Ramon Llull.
El Dispensari Antituberculós (1938) que acull en l'actualitat el CAP Dr. Lluís Sayé (Carrer de Torres i Amat, 8 de Barcelona) és un edifici emblemàtic del racionalisme arquitectònic europeu que es troba en un estat de conservació lamentable. Durant el curs acadèmic, grups d'alumnes d'arquitectura d'aquí i de fora dibuixen i fotografien aquestes edificacions.
 
Reciclatge (!?) de materials al voltant
del CAP Doctor Lluís Sayé.
La Generalitat republicana va encarregar la construcció hospitalària al GATCPAC (Grup d'Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l'Arquitectura Contemporània). El projecte i l'execusió de les obres (entre 1935 i 1938) va anar a càrrec dels arquitectes Josep Torres Clavé,  Josep Lluís Sert i Joan Baptista Subirana, membres d'aquest moviment rupturista. Van realitzar un conjunt arquitectònic en forma de L, a la qual s'accedeix per un espai central enjardinat que dóna llum als finestrals, avui completament abandonat:  «Des d'aquest espai llliure central és on es percep la unitat, l’ordre i la nitidesa compositiva de l’edifici», diu el projecte.

Humitats a les façanes
Tancaments obsolets

Ara les façanes mostren la humitat de l'interior, les finestres no tanquen,  el jardí fa fàstic. La darrera rehabilitació de l'exterior és inexplicable, una falta de respecte per l'entorn, pels usuaris del centre assistencial del CAP Dr. Sayé i  per la mateixa edificació emblemàtica. Vegeu-ne les imatges: seients de travesses de tren,  espais que podrien ser parterres florits, s'han emplenat d'obra trencada...

Espai central enjardinat (!?)
Travesses de tren com a seients
Per saber-ne més: