28 de setembre 2016

SARDANA DAURADA, UNA SARDANA FLAMENCA AMB AIRES DE SAMBA

La Colla Sardanista Rosa de Reus celebra enguany el 50è Aplec Baix Camp. Exposicions, concerts i molts actes al voltant de l'Aplec i quatre sardanes estrenades: 50 Setembres, de Joan Lluís Moraleda i Penachs; Sardana Daurada, Aleix Bové i Munté; L’Aplec Baix Camp 50, d’Eduard Sendra i Nogués i 50 roses, de Jeroni Velasco i Corzo.

Vegeu la Cobla Reus Jove (18 de setembre de 2016) 
interpretant la Sardana Daurada, d'Aleix Bové i Munté,
amb arranjaments per a cobla d'Alfred Abad Gascón:
La portada de la particel·la  de Sardana Daurada m'ha invitat a escoltar-la i a parlar-ne. Descriu la peça com una «sardana flamenca amb aires de samba». Vegem com Aleix Bové i Munté (Reus, 1981) arriba a aquesta formulació musical. 
Aleix Bové i Munté, autor de la Sardana Daurada
D'entrada, l'autor dedica la sardana als seus pares, el Joan i la Ció, activistes de la sardana, melòmans i inspiradors de múltiples activitats culturals. L'Aleix compagina els oficis de bomber i músic. Des dels 18 anys,  es dedica a la guitarra flamenca. Músic, compositor, productor, sempre dedicat a la música d'autor,  creador en diferents estils com llatí, samba, cançó flamenca, bolero... I, ara, afegeix la sardana al seu currículum de compositor. 

Ha cursat estudis com a guitarrista flamenc al conservatori del Liceu de Barcelona al costat de Manuel Granados i ha desenvolupat el seu aprenentatge al costat de mestres com Juan Ramon Caro, el Califa, el Ñoño, Costi el Chato, entre d'altres.

Tot ha anat a la una perquè la primera sardana de l'Aleix fos una fusió: una sardana flamenca amb aires de samba,  tal com ho explica: «aquí no hi plou perquè sí, tot segueix un camí de retorn, el de sempre. Una minuciosa obra de sentit incert que ens omple d'imaginació i curiositat. Una vida que només es deté davant la intransigència de la port, la desídia i la desconfiança».  Vet aquí «l'èxit d'un clan que ha transmès valors i coneixements, misèries i infortunis a través del temps»  Benvinguda Sardana Daurada.

«Si us trobeu en un lloc prop del Mediterrani, on la llum es banya en un mar d'arena...», segurament hi trobareu l'Aleix participant en diversos projectes musicals, col·laborant en enregistraments discogràfics o com a director musical d'un espectacle de titelles. O, potser,  actuant en un concert com a guitarrista en el seu projecte més personal, Agartha flamenco mediterràneo, grup creat amb la cantant Sara Sambola, la seva dona. 

Vegeu Sona amb la nit. Música original: Santi Vendrell. 
Lletra, adaptació i arranjaments: Aleix Bové i Sara Sambola. 
Intèrprets: Sara Sambola (veu), Juanjo de Santiago (cors i palmes), 
Aleix Bové (guitarra flamenca), Manuel Carmona (guitarra flamenca), 
Curro Linares (percussió), Gerard Marsal (taules i flauta) 
i Eloi Jordà (violoncel). Enregistrament: Teatre Bartrina de Reus.

Per compartir i donar, per estimar SENZILLAMENT
la terra que ens forma, plena de llum i color, silencis
i melodies. Daurada immensitat, ones que
vénen i van, així som TOTS, A CASA NOSTRA.
ALEIX BOVÉ, autor de Sardana Daurada
Opuscle 50 Aplec Baix Camp Reus, 2016:7