08 de juliol 2016

LLIRI AFRICÀ, FLOR DE L'AMOR

Lliri africà, flor de l'amor, agapant (Agapanthus africanus), del jardí de llicorella. 
Foto: © Paüls
Les mates de lliri africà (Agapanthus africanus) del jardí de llicorella s'han acostumat a patir set i no exigeixen gaire reg ni tan sols a l'estiu. Aquesta planta ornamental d'exterior també es coneix amb els noms de  flor de l'amor o agapant,  nom que prové del grec: agape = amor i d'anthos= flor.
Té les fulles perennes de dos pams de llargària, en forma de cinta plana, gruixudes i carnoses, d'un verd fosc i lluent.  No l'ataca cap insecte, i tot i que viu bé a ple sol, s'estima més una mica d'ombra. Ara bé, si la planta ja és prou agraïda de conrear i observar, quan a principis d'estiu floreix és un espectacle. Comença amb una tija dura d'un centímetre de diàmetre, a l'extrem de la qual es forma una mena de bola similar a un all porro que s'obre en umbrel·la i mostra una vintena de floretes menudes.
A la tardor dividim les mates, en hiverns durs les fulles se'n ressenten una mica, però a la primavera en surten de noves amb força. Per la seva rusticitat i per la seva presència ufanosa, la flor de l'amor es mereix un aplaudiment (i un bon raig d'aigua.)