29 de juliol 2016

NOU RECORREGUT PER LA BARCELONA VISIGÒTICA

El Museu d'Història de Barcelona (acrònim MUHBA) ha remodelat la ruta arqueològica pel jaciment del conjunt monumental de la plaça del Rei. Als 4000 m2 del sector de la Barcelona romana, fundada per l'emperador August al voltant de l'any 10 aC, s'hi han afegit 310 m2 de jaciment per la Barcinona visigoda. Remarco l'excel·lent presentació d'espais i materials per un circuit agraït pels serveis: audioguia, senyalització els punts d'interès, refrigeració (no és un servei menor, al subsòl), seients (és un recorregut de més d'una hora), circuit adaptat a persones amb discapacitat.
És difícil no emocionar-nos quan, després de mitja hora de passeig per la museïtzació de les restes, uns cartells ens fan adonar que ens trobem sota el baptisteri de la catedral (vegeu-ne el plànol).  El nou recorregut proporciona les claus per explicar les profundes transformacions polítiques, religioses, socials i urbanes a la Barcelona cristiana i visigoda durant l’antiguitat tardana.


A partir de 1964 les intervencions arqueològiques van concentrar-se al voltant de la primitiva seu cristiana i van penetrar sota la catedral actual. El 1968 es va descobrir el baptisteri paleocristià. L’any 2013 Julia Beltrán de Heredia va publicar la hipòtesi d’una doble seu episcopal a l’inici de l’època visigoda. El bisbe arrià s’hauria aposentat al complex episcopal existent, i s’hauria format un segon grup episcopal, catòlic, a la basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor. Així doncs, la Barcelona de l’antiguitat tardana continua essent un camp adobat per a la recerca i nous plantejaments, que permetin corroborar o esmenar les hipòtesis sobre aquest període entre la colònia romana i la incorporació a l’al-Àndalus a principis del segle VIII.