31 de juliol 2016

LA MÀQUINA DE PENSAR: ARS MAGNA. AL CCCB

«Tot filòsof pot ser un bon mecànic» 
RAMON LLULL

L'exposició de gran format La màquina de pensar, dedicada a l'Ars Magna del filòsof Ramon Llull (Palma, Mallorca, 1232 - Tunis, Tunísia, 1316), que presenta el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, explora l’impacte d'aquesta obra en les arts plàstiques, la literatura, la ciència i la tecnologia i proposa entendre l’ars combinatoria com un precedent de les noves tecnologies de la informació.
El mètode de coneixement inventat per Llull representa un complex mecanisme de figures geomètriques i símbols que combinen lletres i conceptes, i s’anuncia com en una gran xarxa que interrelaciona totes les disciplines del coneixement del seu temps. Amb la formalització d'aquest mecanisme pretenia superar les barreres del llenguatge per tal de validar o refutar els arguments expressats als debats teològics i aconseguir la pau entre les religions per mitjà de la raó, la demostració i el diàleg.



El mateix Ramon Llull sabia que l’art per si sol no podia generar cap discurs, que l’aplicació de l’art sempre requereix una imaginació humana. L’art era una tècnica amb la qual podia fer operacions logicocombinatòries utilitzant conceptes, però no deixa espai per als implícits, les figures retòriques, la memòria que carreguen les paraules, la complicitat dels universos mentals en contacte. 


L'exposició connecta l'obra de Ramon Llull amb el pensament d'altres filòsofs,  amb obres d'artistes plàstics i  d'escriptors: Salvador Dalí, Raymond Queneau, Antoni Tàpies, Arnold Schönberg, Josep M. Subirachs, Josep Maria Mestres Quadreny, Josep Palau i Fabre, Perejaume, Athanasius Kircher, Bernat de Lavinheta, David Link, Francesc Pujols, Giordano Bruno, Gottfried Wilhem Leibniz, Agrippa von Nettesheim, Italo Calvino, Jacint Verdaguer, Jean-Jacques Grandville, Jeongmoon Choi, Johann Heinrich Alsted, John Cage, Jorge Oteiza, José María Yturralde, Juan de Herrera, Juan Eduardo Cirlot, Manfred Mohr,  Marius Schneider, Miquel Bestard, Nikolaus Joachim Lehmann,   Ralf Baecker,  Rosa Leveroni,  Sebastián Izquierdo, entre d'altres.


«Sense diferència no hi ha harmonia»
RAMON LLULL

Exposició oberta fins a l’11 de desembre