17 de febrer 2017

FABIÁN AZUL, FOTÒGRAF DE CAPÇALERA


M'entusiasmen els treballs fotogràfics de Fabián Azul (Fabián Acidres Pons, Reus, 1977) i segueixo el seu procés de consolidació artística i professional amb molt d'interès. Vegeu en les següents imatges una petita mostra del talent de l'autor.


A l'última edició de «Visa pour l'image», de Perpinyà —el festival de fotoperiodisme més important d’Europa—, l'Agència Magnum va seleccionar el visionat del  portfolio del Fabián. Els seus reportatges van merèixer els elogis de Fiona Rogers, mànager de Magnum. En especial les fotografies realitzades durant els aldarulls provocats per un nombrós grup de senegalesos a Salou, després de la mort d'un company en una operació policial, l'11 d'agost de 2015. Va copsar que, mentre succeeixen els fets, uns turistes passejaven sense immutar-se.


«Intento entendre què vol dir la situació en la qual em trobo i involucrar-m'hi tant com puc», diu el Fabián. Vegem-ne un exemple en la fotografia de la roda de premsa de l'alcalde de Reus, després de la proclamació de Reus Capital de la Cultura 2017. Mentre els altres fotògrafs fotografien l'alcalde, ell  fotografia l'expectació que produeix el fet i en resulta un treball d'una narrativitat extraordinària. Ho explicava ell mateix en un altre context: «una història que no necessita cap mena d’explicació ni peu de foto. Amb això vull dir que, com a fotògraf, només sóc responsable de les imatges fins a cert punt. Només en sóc un missatger».


Fabián Azul és un fotògraf tot terreny. Un tot terreny original. En totes i cadascuna de les seves singulars fotografies, siguin del tema que siguin, imprimeix la seva personalíssima empremta. Hi projecta una mirada poètica,  ens emociona amb una perspectiva que no havíem imaginat, amb angulacions agosarades, tant si es tracta d'un reportatge que li hagi encarregat l'Ajuntament de Reus o la Cambra de Comerç, com si treballa per ReusDigital.cat o col·labora amb altres artistes, generalment escriptors i músics, per als quals ha fotografiat espectacles, ha fet cobertes per a discos i videoclips.

Planteja els retrats com un treball en equip. Ha fotografiat models per a anuncis publicitaris i per a webs de moda. I molts, molts, personatges de carrer han trucat a les seves portes per tenir un lloc d'honor a la galeria de retrats realitzats pel Fabián.  La càmera estima les persones que retrata, el fotògraf hi empatitza plenament. Diu que de vegades una persona diu més en el silenci i que sempre hi ha una part d'ell en cada retrat.  El seu estudi «El Terciopelo Azul»  (C/ del Recs, 8 bis.  977 32 77 10) s’ha especialitzat a tractar la sensibilitat dels retratats, amb sessions sense estereotips ni gestualitat forçada. El marc ambiental pot ser el domicili de la persona retratada o un lloc que triï conjuntament amb el fotògraf. Només cal, diu, que es deixin fotografiar el sentiment que expressa la mirada.

Darrerament, el Fabián ens ha captivat amb els seus treballs fotogràfics realitzats en celebracions familiars, convertides en esdeveniments socials. Sembla que després d'uns anys que un membre de la família amb una càmera de més o menys qualitat enregistrava el fet per al record, ara es demana la concurrència d'un professional. Hi ha fotografies de casaments i comunions signades pel Fabián que són una experiència artística inoblidable. Amb el seu estil revaloritza la professió de tal manera que ningú s'atreveix a considerar menor —ni econòmicament ni artística— aquesta tipologia de reportatge.

Desitgem continuïtat a aquest fotògraf nostre de capçalera, perquè ens continuï sorprenent en tot el que vulgui emprendre.

Estudi fotogràfic:
 
«El Terciopelo Azul». C/ del Recs, 8 bis. Reus. Tel. 977 32 77 10


Per saber-ne més: