12 de desembre 2015

¿PER A QUÈ, 'BARCELONA, CIUTAT DE LA LITERATURA'?

Institut d'Estudis Catalans, excedents d'edicions
Foto: Paüls 2015
La Unesco ha declarat Barcelona Ciutat de la Literatura. És una bona notícia que ens recorda el que tenim a l'abast a la ciutat: quaranta biblioteques públiques, gairebé tres-centes editorials que l'any pasat van editar al voltant de trenta-dos mil títols, la diada de Sant Jordi i el mercat de vell de Sant Antoni, a més de les llibreries tan generalistes com especialitzades. No sé si han comptat la munió d'entitats que organitzen activitats al voltant del llibre i de la lectura, sense oblidar els estudis universitaris i l'escola, pilar dels consumidors de literatura, encara que no es vulgui admetre que els llibres per a infants mantenen la resta d'edicions.

Tenim tot això i —suposem-los— molts i qualificats lectors. Però, ¿què canviarà a la ciutat després de la declaració de la Unesco? En un comunicat de l'Ajuntament de Barcelona llegim: “la ciutat es fixarà els objectius de promocionar el treball dels escriptors, epicentre de la creació literària, així com de donar suport a la tasca de llibreters, editors i traductors. També seguirà treballant en la línia de posar en valor les biblioteques com a prescriptors culturals, i impulsarà la visibilització del patrimoni literari en l’espai urbà”. Bones intencions, però no poden ser més vagues.

Sembla que en els propòsits de l'any que ve hi ha la inauguració de la masia Vil·la Joana, a Collserola (museu obsolet dedicat a Jacint Verdaguer),  reinventada ara com a centre literari i de divulgació i recerca. S'hi faran trobades internacionals i podrà acollir l'estada temporal d'una setantena d'escriptors a la ciutat, durant el procés de creació. Bé, tindrem un hotel d'hostes monotemàtics.

Continuo sense saber què millorarà l'etiqueta 'Barcelona, ciutat de la literatura' en l'àmbit de la creació, dels estudis literaris i de la difusió per tal que arribin les obres al conjunt de la societat i que els membres d'aquesta societat vulguin llegir-les.


Llegiu l'editorial d'Els Marges, núm. 103, maig 2014
Una literatura en crisi, un país sense cultura?
 
 
Llegiu l'editorial d'Els Marges, núm. 107, nov. 2015