15 de maig 2021

CLAUDIA ANDUJAR, A LA FUNDACIÓ MAPFRE

© Claudia Andujar. Fundació MAPFRE
L'exposició fotogràfica de l’artista i activista brasilera Claudia Andujar és una mostra de cinc dècades de lluita a favor del poble ianomami, un dels pobles amerindis que habiten la selva amazònica.  Andujar va néixer a Suïssa el 1931, es va criar a Transsilvània en una família d’ascendència jueva i protestant. Supervivent de l’Holocaust, la fotògrafa va arribar al Brasil el 1955, on va començar una carrera com a fotoperiodista. Amb el temps, va construir una obra fotogràfica centrada en les comunitats vulnerables i marginades. 
El 1970, la dictadura militar del Brasil va endegar programes per explotar els recursos naturals de l'Amazònia. Van arribar a la regió treballadors i buscadors d’or que van provocar el col·lapse de les comunitats ianomamis i la propagació de malalties mortals. A la dècada del 1980, Andujar s’allunyà progressivament del seu treball artístic per dedicar-se a organitzar campanyes, protestes i programes de salut, i a viatjar pel món amb el líder ianomami Davi Kopenawa per obligar el Govern brasiler a protegir el seu poble.
El 1989, el Govern brasiler va manar dividir l’àrea d’aquest poble indígena en dinou microreserves separades, la qual cosa va provocar un confinament de les comunitats que les hauria acabat asfixiant, ja que els ianomamis es desplacen sovint per garantir la renovació dels recursos naturals de la selva. 
En l'actualitat, una nova invasió de buscadors d’or, l’arribada de la COVID-19 i el fracàs del Govern brasiler a l’hora de protegir les poblacions indígenes i el seu entorn natural estan adobant el terreny per a una nova massacre. Aquesta exposició és també una crida urgent a evitar que aquesta història de mort es repeteixi.
Oberta fins al 23 de maig