19 de març 2018

ELS JARDINS DEL BALUARD PER LA PORTA DE SANTA MADRONA

La Porta de Santa Madrona a l'Avinguda del Paral·lel 
és l'únic portal que es conserva de la muralla medieval. 

 
Ara la Porta de Santa Madrona s'obre al públic (primer, tercer i quart diumenge de mes, d'11 a 14 h) i s'accedeix als jardins penjants del Baluard, situats sobre la muralla, on hi ha l'escultura dedicada a Santa Madrona. Els dos espais són custodiats per l'Associació de Recreació Històrica de la Coronela de Barcelona.

La ciutadania d'aquí i la forastera hi entrem a colles. La bellesa que des d'aquí s'albira s'ho val. El mar, les Drassanes, el Moll de la Fusta, les tres Xemeneies del Poble-sec..., però, de seguida ens sobta com estan de descurats els jardins. Hi malvien assalvatjades les plantes aromàtiques, els tarongers pateixen set i ni tan sols han escombrat la fullaraca de les escales on han de passar els visitants.

Paradeta al jardí del Baluard © Paüls
La devoció dels mariners per Santa Madrona va començar el segle X, quan uns comerciants francesos navegaven pel litoral barceloní, en direcció a Marsella, per vendre les relíquies de Santa Madrona, nascuda el segle III. Una forta tempesta els va obligar a desembarcar a Barcelona. Les relíquies van ser protegides a la capella de Sant Fruitós i un cop passada la tempesta no hi va haver manera de retornar-les al vaixell. Els mariners la invocaven per lliurar-se de naufragis i els barcelonins tots per invocar la pluja.