22 de novembre 2014

WORLD PRESS PHOTO, EDICIÓ 2014

Platja de la República de Djibouti, Àfrica Oriental
 © John Stanmeyer, 2013, per a «National Geographic» 
Fotografia guanyadora World Press Photo 2014
Des de fa deu anys l'exposició anual de World Press Photo a Barcelona té un públic fidel, interessat per la fotografia documental de qualitat, que omple a vessar les sales del Centre de Cultura Contemporània. Enguany no volíem trobar-nos enxampats en les cues que es formen a la rampa i al Pati de les Dones del CCCB com ens havia passat en altres edicions. Pensàvem que les tres del diumenge podria ser una bona hora per escapar-nos-hi,  i ens trobem amb cinc-centes persones —pel cap baix—que  han fet el mateix pensament i allà ens teniu fent cua per veure els treballs guardonats de fotoperiodistes de tot el món.
© Pau Barrena, 2013. Núvia berber
3r premi categoria 'Retrats en l'entorn'
El fotògraf nord-americà John Stanmeyer ha obtingut el premi a la millor fotografia, entre 98.671 imatges presentades per 5.754 fotògrafs. La fotografia guanyadora enguany és la imatge de siluetes d'homes a contrallum de la lluna en una platja de la República de Djibouti, parada d'immigrants africants a la recerca d'una vida millor a Europa. Amb els telèfons mòbils enlaire intenten captar el senyal de Somàlia. Un missatge visual sintètic que promou una lectura de contingut socioeconòmic.

El tercer premi en la categoria de retrats ha estat per al barceloní Pau Barrena. La imatge va ser presa l'agost de l'any passat. Mostra una dona que espera asseguda passivament de la qual només veiem les mans tatuades d'henna. Porta el vestit de núvia tradicional berber i el cap cobert amb un vel vermell que ha d'aixecar el marit deprés de la cerimònia. No puc deixar de mirar l'endoll, no és casualitat que el fotògraf l'hi hagi deixat. Forma part del missatge.

L'equip format per David Airob, David Ramos i José Bautista han obtingut el tercer premi de curtmetratges amb Calcio Storico.

Quan després de deus hores sortim de l'exposició imaginant que ara entenem una mica més les bondats i les misèries humanes, la cua d'aspirants a entrar al CCCB ja fa tres giragonses al Pati de les Dones. Encara bo, ens diem.

Exposició oberta fins al 8 de desembre.

Per saber-ne més: