04 de desembre 2010

LES CARXOFES

Carxofera en flor. Foto: © Josep Renalias

Bullides, en cassoles d'arròs, en truita, saltejades, arrebossades, a la planxa, al forn o a la brasa amb sal, pebre i oli... A casa som consumidors entusiastes d'aquesta flor que es menja.  El nostre proveïdor barceloní fa molta propaganda quan li arriben les carxofes del Prat, però només les que vaig menjar en un restaurant del Baix Maestrat amb denominació d'origen protegida, carxofa de Benicarló, em van retornar el gust oblidat de la infantesa.
La carxofa té propietats terapèutiques per parar un tren. N'enumero unes quantes: conté fibra dietètica i diversos minerals; fa funcions desintoxicants del fetge; augmenta la secreció biliar i per tant millora la digestió, ajuda a disminuir el colesterol i a reduir el nivell de sucre. Es recomana en cas de gota, d'artritis i de reumatisme. En infusió combat la ressaca.
Vet aquí un plat únic, recepta de Jaume Vilella, de Reus

Carxofes amb pernil (per a 4 persones)
8-10 carxofes
suc de mitja llimona
1 ceba grossa
mitja cullerada de farina
80 g de pernil de gla
brou de verdures o de pollastre
oli d'oliva
sal
Blanquegem (aigua freda i suc de llimona) les carxofes tallades a quarts, sense les fulles dures. Posem aigua a bullir amb sal. Quan bulli hi aboquem les carxofes i les coem fins que siguin tendres. Les escorrem bé i les reservem. En una cassola glacegem la ceba, hi incorporem la farina i la hi deixem ofegar durant uns minuts. Hi afegim les carxofes i el pernil tallat a tires. Hi aboquem el brou calent i ho deixem coure durant deu minuts a foc mitjà.