26 d’octubre 2023

'L'AMIC RETROBAT', AL TEATRE GOYA

L'amic retrobat. Basat en la novel·la de Fred Uhlman
Traducció: Dolors Udina. Dramatúrgia: Josep Maria Miró
Direcció: Joan Arqué. Teatre Goya 
El conflicte reobert entre Israel i Palestina ressona a L'amic retrobat. L'escriptor Fred Uhlman (Sttutgart, 1901 - Londres, 1985) va escriure la trilogia del nazisme viscut i patit en pròpia pell amb les novel·les: L'amic retrobat, L'ànima valenta i El retorn, les tres traduïdes per Dolors Udina i publicades aquí entre els anys 1996 i 1997 a Columna Edicions. En tinc un record viu de lectora.

La dramatúrgia de Josep Maria Miró se centra en la primera de les novel·les, protatonitzada per dos adolescents alemanys, Hans (el noi jueu) i Konradin (el noi aristòcrata, simpatizant de Hitler), que es troben immersos en l'ascens i la consolidació del nazisme a partir del 1933. L'amistat dels dos nois passa per l'admiració, de l'estimació a la desconfiança, el desengany i la frustació. L'espectacle es clou amb Hans de vell, als Estats Units on ha viscut exiliat, llegint una carta escrita per Konradin tres dies abans de ser executat, el 1944, acusat d'haver participat en el complot per assassinar Hitler. La carta pertany a la segona novel·la, tanca el cercle i justifica el títol. Relat dit i escenificat i coreografiat en un marc auster. Hi brillen Quim Àvila i Jordi Martínez (desdoblats en Hans) i Max Grosse Majench (Konradin), que continguts i precisos tallen l'alè a l'auditori des de la primera paraula, des de la primera acció.

Vegeu la crítica literària de la trilogia de Fred Uhlman sobre el nazisme. Articles d'Andreu Sotorra: «Adolescents i herois per força» (Suplement Cultura AVUI, 21-XI-1996) i «La cicatrització de les ferides» (Suplement Cultura AVUI, 23-X-1997). Descarregueu-los en PDF aquí: [ARTICLES CRÍTICA LITERÀRIA].