04 d’octubre 2023

DOCUMENTAL 'LA VIDA DE CHARLOTTE SALOMON'

Documental 'La vida de Charlotte Salomon' 
Direcció: Delphine i Muriel Coulin
Veus: Vicky Krieps i Mathieu Amalric
El 2019 vam poder veure a les sales del Monestir de Pedralbes l'exposició biogràfica Vida? O teatre? de l'artista jueva Charlotte Salomon (Berlín, 1917 - Camp de concentració d'Auschwitz, 1943).  Era un tast  dels 1.325 guaixos que va lliurar en una capsa al seu metge de capçalera: “Cuidi-la. És tota la meva vida”. 
Ara el relat del documental La vida de Charlotte Salomon, dirigit per Delphine i Muriel Coulin, amplifica el talent transgresssor d'aquella primera mostra, amb escenes estàtiques i, alhora plenes de vida, amb diverses accions i múltiples detalls en una mateixa làmina— i vídeos en blanc i negre de l'època, explora la seva vida de l'autora marcada pel drama (la mare se suïcida quan Charlotte tenia 9 anys). Charlotte Salomon va viure intensament i s'explica sempre al llindar de l'horror, patint la repressió familiar, la deportació al camp d'Auschwitz. A partir de vivències íntimes, parla del seu Berlín d'infància, de l’ascens del nazisme, de l’exili al sud de França a cals avis i del suïcidi de l'àvia.  Per mitjà de la creació, Charlotte va aconseguir sobreviure al mateix destí de les dones de la seva família. Va morir amb només vint-i-sis anys a Auschwitz, embarassada de cinc mesos, assassinada pels nazis. El testimoni artístic de la seva vida és un llegat sentit i bellíssim. Corprenedor. 

Tots els quadres van ser pintats entre 1940 i 1942. Damunt de cada imatge va afegir un full transparent amb unes línies explicatives sobre la música que havia d'anar amb les imatges. El 2014 es va estrenar una òpera basada en la seva obra.

Filmin 10/10

Vídeo Paula i Albert Salomon a «Pariser Journal», 1963