28 de juliol 2019

MANUEL DE PEDROLO, UN CLÀSSIC REVOLUCIONARI

Milions d'ampolles buides. E 62, 1976
Novetat editorial a Sembra Llibres, 2017. Pròleg de Jaume Cabré
La novel·la Milions d'ampolles buides enfoca el moviment antifranquista que multiplica accions en tots els camps on pot incidir. Una organització revolucionària es planteja la lluita armada. La dictadura es defensa ampliant la repressió.
Manuel de Pedrolo (l'Aranyó, 1918 - Barcelona, 1990) és el gran autor pendent de descobrir per les generacions de lectors actuals. Com Jules Verne, Pedrolo tenia un esmolat sentit de l'anticipació. Moltes de les seves obres eren ciència-ficció quan van ser publicades per primer cop i ara les reconeixem com a possibles. Pedrolo avantguardista, explorador d'estils, creador de models. Únic. En recomano les novel·les i els reculls d'articles cívics. Els he recomanat durant molts cursos als meus alumnes adults i els recomano ara a tothom qui vulgui ampliar els recursos de reflexió cívica.
Autor de més de cent vint llibres, sense comptar les traduccions. N'he llegit la majoria —no goso dir tots— en primeres edicions. A principis dels vuitanta fèiem competició entre els lectors de Pedrolo per veure qui n'aconseguia més. L'Any Manuel de Pedrolo, (2018, centenari del naixement)  ha servit per tornar a situar al mercat molts llibres oblidats de l'escriptor, però han tingut nul·la atenció de la crítica especialitzada i escàs ressò de lectors. ¿A qui no interessa revalorar Pedrolo?

... fins a cert punt hem caigut en el parany d'una societat que reneguem i que, si no ens ha pogut satisfer, ha aconseguir en canvi de fer-nos cautes, tímids, desconfiats, i d'afeblir el nostre impuls revolucionari a benefici d'unes actituds netament evolucionistes que fan el joc a les forces dominants quan ens resignem a emprar uns procediments democràtics en un context basat en la força, la coacció.
Manuel de Pedrolo. Milions d'ampolles buides