09 de juliol 2019

'CASA DE NINES, 20 ANYS DESPRÉS', AL TEATRE ROMEA

Casa de nines, 20 anys després, Lucas Hnath, a partir d'Ibsen.
Trad: Helena Tornero. Direcció: Sïliva Munt. Teatre Romea
La Nora de Casa de Nines, d'Enrik Ibsen torna al domicili conjugal, després de vint anys d'haver-ne marxat per intentar créixer com a persona, deixant marit i tres fills. Hi torna de la mà del dramaturg Lucas Hnath convertida en escriptora d'èxit, amb un objectiu: vol que el marit tramiti el divorci, cosa que no va fer al seu moment. No li ho vol demanar directament, sinó que pretén que se n'encarregui l'Anne Marie, la minyona que ha fet grans els 3 fills de la parella i que, ara ja vella, encara continua al servei del senyor de la casa.
Nora justifica la visita perquè li cal urgentment el divorci. Pot tenir problemes amb la justícia ara que és una persona famosa i un jutge que la hi té jugada per les seves idees, ho ha descobert. En culpa l'exmarit, però en realitat és Nora qui no s'ha preocupat en tots aquest anys d'aclarir la seva situació legal.  Com a dona 'encara' casada ha fet una sèrie de gestions que en la seva època eren irregularitats: ha signat contractes sense autorització del marit, ha viscut amb altres homes, etc.
Aquesta entrada interessada en escena de la Nora després de tants anys, volent esquivar en aquesta visita l'ex i els fills,  converteix la protagonista en una egoista sense sentiments. Dos aspectes que es fan evidents als ulls d'Emmy, la filla, ja adulta, en una escena que justifica la fredor de l'espai escènic del muntatge. Tothom argumenta les seves motivacions. Torvald té la seva raó, també es defensa la minyona que s'ha dedicat en exclusiva a criar els fills d'uns altres més que no pas la filla pròpia i també s'entén la solució categòrica que ofereix l'Emmy, que es a punt de casar-se, en contra de la idea que promou Nora. 
La Nora, des de la mirada contemporània també és egoista, però la salva la seva lluita compromesa en la llibertat de la dona, encara pendent. 
Bravo, Sílvia Munt, per la direcció. Bravo, pels intèrprets Emma Vilarasau (Nora), Ramon Madaula (Torvald), Isabel Rocatti (Anne Marie), i Júlia Truyol (Emmy). 9/10