17 d’abril 2017

EL PERELLÓ FANTÀSTIC

El gegant del Burgà i altres mites i llegendes del Perelló, 2015
Pròleg: Neus Fandos Marsal
Els follets del romer i més mites i llegendes del Perelló, 2017
Pròleg: Biel Ferrer
Autor: Jordi Lleixà i Moliné
Il·lustracions: Hernán en H. Fotos: Josep Antoni Moliné Gonzalvo
¿Qui es va inventar les històries populars que recullen Pep Coll sobre el Pallars, i Joan de Déu Prats, sobre Barcelona? S'han transmès de generació en generació, però algú un dia se les va imaginar per primer cop. Jordi Lleixà i Moliné (Amposta, 1978)  ha fet especulacions enginyoses sobre la geografia de Perelló, n'ha escrit 16 històries amb protagonistes locals inventats i ha posat les bases perquè esdevinguin mites i llegendes (que generacions a venir, no sabran d'on han sortit).
Les històries imaginades se centren en espais, ecosistemes i fets reals i  s'inscriuen en un temps antic, però cap dels éssers fantàstics que van tenir protagonisme aleshores no sembla que es manifesti actiu en l'actualitat.
Malgrat que les dues publicacions que Lleixà n'ha fet fins ara s'adrecen als infants, tot el material informatiu que acompanya els relats de ficció (referents reals que desmunten la història imaginada, glossari de noms màgics i de personatges mitòlogics...) fa pensar que l'inclou amb voluntat pedagògica per a ús dels adults a l'hora de transmetre als petits aquesta bellíssima declaració d'amor que ha fet al Perelló.

Per saber-ne més: