22 de gener 2017

PASTISSETS DE CABELL D'ÀNGEL

Pastissets de cabell d'àngel. Foto: Paüls
He donat la recepta dels pastissets a tothom qui, després de tastar-los, me la demana. No sé de ningú que l'hagi dut a la pràctica, però. La meva padrina Munda i la meva mare feien la confitura de cabell d'àngel a casa amb les carabasses que plantaven el padrí Alfonso i, més endavant, el meu pare. Coïen al forn una carbassa sencera de cabell d'àngel, quan era cuita, l'obrien pel mig i treien la polpa de filaments i llençaven les llavors. En un cassó coïen els filaments junt amb el seu pes en sucre i un dit d'aigua i els anaven remenant fins que s'enrossien. Faig els pastissets, si fa no fa, com els fèiem la padrina i la mare, però amb cabell d'àngel de la marca Conservas Soro (dulce de cabello de ángel, en pots de 400 g):
500 g farina
150 cc d'oli d'oliva extra verge
50 cc d'anís
50 cc de moscatell
gotes d'essència de llimona
300 g de cabell d'àngel
Barregem l'oli, l'anís, el moscatell i l'essència de llimona i els remenem amb una batedora de vares. Incorporem a poc a poc la farina fins a obtenir una pasta, que acabarem de lligar treballant-la amb les mans. A continuació agafem trossos de massa i l'estenem amb un rodet sobre el marbre de la cuina. Tallem cercles d'uns 12-14 centímetres de diàmetre. Al centre de cada cercle, hi dipositem una cullerada rasa de cabell d'àngel. Dobleguem la pasta sobre ella mateixa. Ajuntem les dues parts pitjant les vores de la pasta amb una forquilla. Aquest procediment és una mica delicat, però, amb la pràctica, es fa a ulls clucs. Anem dipositant cada pastisset en una safata per anar al forn. Els coem a una temperatura de 180-200 graus, només uns 10 minuts. Els traiem del forn i els arrebossem amb sucre. En surten uns catorze.


—La mare del tano! —va dir l'agent, i va xiular amb admiració.
ANDREA CAMILLERI. El lladre de pastissets.