25 de gener 2017

2017: CONCURSOS LITERARIS D'ALTRE TEMPS


Vegeu al final, enllaços a d'altres articles sobre el tema.

Premis literaris que fa cinc anys reunien cent exemplars ara n'apleguen una dotzena encara no. Els membres dels jurats estan radiants, trien el que els sembla el millor treball del poc material rebut i fora feina; els convocants, en canvi, es plantegen canviar d'estratègia de comunicació. A partir d'aquesta davallada d'originals —sempre els mateixos—que circulen amunt i avall, de concurs en concurs, podríem suposar que s'han estroncat les ganes d'escriure perquè les possibilitats de guanyar un premi són escasses. No és cert. El que s'ha estroncat és l'interès pels concursos que demanen els originals en paper. La qual cosa comporta fer les fotocòpies de l'original o imprimir les còpies, enquadernar els exemplars, perdre temps i diners enviar-los per correu certificat. I, tot això, sabent que no es podran recuperar després del veredicte.

Aplaudim, doncs, els premis que ja demanen originals per correu electrònic: Josep Pla, ONCE, Martorell, Barcanova infantil i juvenil, Cifre de Colonya de Palma, Tarragona, Montblanc, Ascó (només el de narrativa; asseguren que l'any que ve també el de poesia), Alcoi, Enric Valor de literatura juvenil, premis de la Universitat Autònoma (Premi de novel·la Memorial Pere Calders, Premi de poesia Martí i Pol i Premi de narrativa Caterina Albert), Castellitx, Constantí, Martorelles, Premi Hac Mor de plaquettes subversives, Meliana, Torelló, Dones Foment... Alguns donen la doble opció de correu postal i correu electrònic, i d'altres obliguen el concursant a enviar la plica per correu postal. 

Només una minoria de convocants s'ha apuntat al carro tecnològic. ¿I la resta?  La resta de premis que es convoquen als Països Catalans —passen de cinc-cents— continuen sense fer servir el sentit comú. Com que ja n'he parlat a bastament i aquest apunt fa de recordatori, n'afegeixo els enllaços per a qui tingui al seu abast fer un toc d'atenció als convocants. Sobre les còpies, però també sobre altres  abusos que es cometen en la redacció de les bases:

http://www.nuvol.com/opinio/premis-literaris-un-altre-relat/

«Núvol. Diari digital de cultura en català»
Cliqueu la imatge per llegir l'article


Actualització comunicativa urgent

Còpies en paper no recuperables
¿Qui es responsabilitza de les còpies?
Fotocòpia del DNI/NIE i/o currículum
Llistes de treballs presentats

Sobre els drets d'autor 
El premi és una publicació
Premis repartits en accèssits
Premis que comporten compromisos
Cessió de drets

Per correu postal, encara
Jurats no qualificats
Publicacions que no es difonen
Premis ex aequo
Finalistes sense premi
Premis que comporten compromisos
Concursos per fer clients