L'Hostalera, de Carlo Goldoni. Adaptació i direcció: Pau Carrió Teatre de la Biblioteca de Catalunya, Barcelona |
Comentari d'una festa que ens ha traslladat a la Itàlia de Fellini: Carlo Goldoni (Venècia, 1707 - París, 1793) a ca L'Hostalera, de la Biblioteca de Catalunya. Hi mana la Mirandolina, en cos i veu de la senyora actruiassa Laura Aubert. I sis personatges més que ens fan rabiar les mans de tant aplaudir, amb David Verdaguer al capdamunt, amb un personatge del qual només sabem que rebutja les dones i acaba trasbalsat i agenollat davant les gràcies totes de la mestressa de l'hostal, que ha desplegat les arts de seducció i s'hi ha quedat, també, entrampada. Dirigeix Pau Carrió amb força, enfocant aquesta comèdia clàssica en absolutament coral.
Vegeu el menjador d'estiu de L'Hostalera, «Mirandolina, trattoria & locanda», de Florència. Aquí és on els espectadors, asseguts al voltant de taules parades amb estovalles de quadrets vermells, tasten els riggatoni amb ragú vegetal (exquisits, cassoles del Restaurant Gat Blau) acompanyats de música en directe. Aquí és on dos hostes es diputen l'amor de la mestressa, que amb enginy sap guardar les distàncies i aconsegueix que tothom se senti a gust a l'hostal, fins que arriba Ripafratta, un hoste intel·lectual i superb i s'inicia el combat dialèctic entre raó i sentiments, que arrossega els protagonistes. 10/10
Volem calma i tendresa. Volem que ens escoltin. Volem que ens
deixin en pau. Ho volem tot ! A vegades ho volem tot a l’hora,
d’altres volem una cosa de dia i una altra de nit. Hem de triar ?
CARLO GOLDONI. L'Hostalera