09 de febrer 2012

GRAFITS DEL CARRER AURORA, 11

Grafit a la façana del carrer Aurora, núm 11, BCN
Autors: Eduard Arranz Bravo i Rafael Bertolozzi
Els carrers de les ciutats i dels pobles són museus a l'aire lliure. Per gaudir-ne, només cal tenir una mica desenvolupat el sentit de l'observació.
A tocar de la Rambla del Raval de Barcelona hi ha la façana admirable del carrer Aurora, número 11bis. Els pintors Eduard Arranz-Bravo i Rafael Bartolozzi són els autors dels grafits que la decoren. Ara és un edifici d'habitatges, però va allotjar durant anys el Centre Internacional de Fotografia. Els retrats corresponen a fotògrafs de tot el món de diferents èpoques des de l'inici de la fotografia: Niepce, Man Ray, Agustí Centelles, Francesc Català-Roca, Xavier Miserachs, Colita... Els originals van ser realitzats  el 1978 i restaurats fa uns anys amb l'impuls de l'Institut del Paisatge Urbà i Qualitat de Vida. Amb el patrocini del Gabinet de Restauració d'Obres Catalogades SL. (GROC) i Crhysler Jeep Iberia, S.A.
Els grafits es troben en bon estat de conservació com es pot veure a la fotografia, en canvi, el retòl que indica el nom dels fotògrafs està en estat de deixadesa.
Reformulo: Els carrers de les ciutats i dels pobles són museus "vius" a l'aire lliure. Per gaudir-ne, només cal tenir una mica desenvolupat el sentit de l'observació, que la ciutadania els respecti i que algú es preocupi de mantenir-los.