29 de març 2010

Armats, manaies i estaferms

Guàrdia d'honor de la imatge del Sant Crist de la Sang de Reus.
Cohort romana del 2007 formada pel capità Manaies, el caporal
corneta, el caporal tabaler, 4 caporals, 2 soldats 1ª. 4 soldats tabalers i 17 soldats


Els manaies i els armats són formacions que representen soldats romans —amb indumentària similar a la que coneixem per via cinematogràfica— que desfilen a les processons de Setmana santa. A Girona, els manaies són un exèrcit de 100 homes que toquen pifres (flautes travesseres, segle XIV) i tambors. També sota el nom de manaies, desfilen grups d'homes vestits de soldats romans a Banyoles, a Besalú, a Blanes. A Verges s'anomenen manages. Al Baix Camp els grups s'anomenen armats. Surten a les processons de Montbrió, de Reus, de Riudoms, de la Selva del Camp, de Riudecols, de Vilaplana.
A Badalona i a Besalú desfilen els estaferms, que tenen l'origen en els guàrdies dels comtes medievals catalans. Van vestits de color blanc, espardenyes de vetes i faixa vermella. Duen un casc de ferro que els cobreix la cara.


Marià Gil Guijas, capità Manaies dels Armats de la Sang des de 1999, explica així la indumentària del capità de l'esquadra romana, diferent de la resta de la formació: "El seu casc, llampant i pesat, porta un colom intentant imitar l’àliga imperial, símbol de poder en les antigues tropes romanes; un serrell llarg, espès i blanc i té una visera estil medieval per ocultar el rostre per donar-li discrecció i solemnitat al seu portador. Porta una capa de vellut blanc, una cuirassa en forma de pit per davant i coberta per darrera i amb serrells de cuir a la part inferior. Una túnica de vellut blanc. Un sabre romà de gala. Un grandiós escut amb un lleó al seu bellmig, símbol de força. "