13 d’agost 2024

DOCUMENTAL 'OCCUPIED CITY'

Direcció: Steve McQueen
Països Baixos, Regne Unit, 2023
Al director, productor i guionista Steven Rodney McQueen (Londres, 1969), més conegut com a Steve McQueen l'avala l'Oscar del 2014 pel drama històric 12 anys d'esclavitud, que narra les memòries d'un esclau de 1853. Ara, amb el documental Occupied city ha fet un treball artístic excepcional en l'adaptació del llibre Atlas of an Occupied City: Amsterdam 1940-1945, de Bianca Stigter, parella seva.
Occupied city fa inventari —nom, cognoms, síntesi de la història— de cada jueu assassinat o repressaliat pels nazis a Amsterdam, des de la II Guerra Mundial fins a la pandèmia de 2020, mostrant com són ara els espais i la gent que hi conviu. La càmera capta instants de felicitat de les persones que habiten en els diferents escenaris de la ciutat actual i es produeix un xoc entre les imatges i el relat de la barbàrie amb veu de to neutre que les enllaça.
Cada història fusionada en les imatges de l'espai on s'ha produït, no excedeix els tres minuts en el documental que té una durada de 4 hores i quart. Sense transició, els espectadors amb prou feines estem assimilant una de les tragèdia que ja se'ns en presenta una altra i a continuació la següent. Les històries de terror s'apilen obsessivament i no tenim temps de retenir-ne cap a la memòria. De fet, la impressió que ens causa és tan forta que l'objectiu memorialístic s'acompleix a bastament. Filmin. 9/10