16 de setembre 2022

¿QUI ÉS EL PERET GANXET?

Mòbil «Peret Ganxet», de Lena Paüls
Còpia del guió  «En Peret Ganxet», filferro i sedalina verda. 
 
Música del vídeo: Sardana «En Peret Ganxet» (fragment), de Josep M. Baiges i Jansà. Interpretació: Cobla Reus Jove
Enregistrament: Disc «La sardana de l'any'07» Concert final. Teatre Fortuny de Reus, 2008

 
¿Com es construeix la llegenda d'un personatge?
El Peret Ganxet podria ser una icona reusenca com ho és el Manneken Pis a Brussel·les. Un i altre són figures d'un infant en escultura de bronze. L'escultura belga es troba en un lloc destacat al centre històric de la ciutat i és un personatge estimat per al qual la ciutadania crea vestuari (una mitjana de 130 vestits cada any), li lliura símbols i condecoracions.
 
L'acció de la figura de Brussel·les —orinant en públic en una font— es relaciona amb l'esperit desinhibit dels seus habitants. ¿Quin esperit inspira el Peret Ganxet de Reus? Podem escatir-ho, a partir de la figura riallera aspirant a posseir una cultura enciclopèdica i de les creacions populars, literàries i musicals que ha inspirat.
 
L'escultura de bronze que es troba al jardí de darrere del Santuari de Misericòrdia és una rèplica de l'original en tres dimensions feta per Ramon Ferran. Es va inaugurar el 2005 —45 anys després del naixement del personatge—  en el marc de l'Aplec Baix Camp, amb tres cobles interpretant de conjunt En Peret Ganxet, la sardana del compositor Josep M. Baiges i Jansà (Riudoms, 1924 - Reus, 1991), estrenada el 1960.
 
La figura és un nen de cap caricaturitzat —basat en el disseny original del dibuixant Romà Bonet BON— que mira enllà de l'horitzó o bé a un adult, si se situa en un pla més baix, i porta un gran llibre a sota del braç. Es troba encimbellat en una font piramidal mig revestida de trencadís gaudinià —actualment en mal estat—, amb una pica quadrada vorejada per un dragó, la canella de la qual és sovint objectiu d'actes vandàlics, no pas ocasionats per la canalla que rarament s'acosta sense acompanyants adults a l'indret. No hi interacciona ningú en positiu a causa, sobretot, de la ubicació arraconada.
 
En canvi, nombroses iniciatives han fornit materials per a l'imaginari entorn d'aquest personatge, des de la seva creació el 1958 (vegeu l'article de Josep Baiges, que enllaço al final d'aquest apunt). Una síntesi: la primera sardana del compositor Josep M. Baiges, estrenada el 1960; un gegant  sorgit del Taller Avall, que balla amb la música de la sardana, impulsat per l'Associació de Veïns del Santuari; un capgròs de l'escultora Dolors Baena, promogut per la Jove Cambra; un vermut embotellat per Vermuts Miró; una tapa del Xivarri del restaurador Juan Diego; un pa amb la silueta del Peret elaborat pel Forn Sistaré; cançons dels músics Fito Luri i Ariel Santamaria; una figura de xocolata de la Confiteria Poy, la creació per un dia, en el marc de l'Any Peret Ganxet, 2019, de l'orquestra de cambra Peret Ganxet, que va estrenar la versió per a orquestra de corda i piano de la sardana de Josep M. Baiges.

Segons recull el mestre Baiges a la lletra de la sardana, el Peret Ganxet puja al campanar quan vol,  té línia directa amb la Pastoreta, arrenca somriures de la gent. A banda d'aquests privilegis, que el fan un personatge màgic, és un bon amfitrió de la ciutat en els quatre volums de Les aventures de Peret Ganxet, de Maria del Carme Bigorra i Maria Josep Salvadó, amb il·lustracions de Marc Díez, editats per Recull d’Estudis Històrics entre 2016-2019. Mostren al paper la transformació de l'escultura en infant de carn i ossos i, amb un fil narratiu mínim, aquest ésser innocent va descobrint els llocs emblemàtics de la ciutat i el tarannà dels seus habitants, amb l'avidesa de qui ho vol aprendre tot.
 
El personatge emet bones vibracions i té molt de material per engruixir l'imaginari col·lectiu. Ara falta donar-li visibilitat sobre una peanya ben dissenyada i en un lloc preeminent on ningú de la ciutat no pugui respondre «¿Peret Ganxet? No sé qui és.»


Per saber-ne més: 
Article de Josep Baiges Gispert. «NW. La Revista de Reus», 7-8-2019
 
*
Escolteu la sardana «En Peret Ganxet» a SPOTIFY
A càrrec de la Cobla Reus Jove