08 de març 2019

'VEUS', LLETRA I MÚSICA DE REUSENQUES DE LLETRES

Casal de les Dones, Reus, 6-3- 2019. Foto: Isabel Martínez

D'esquerra a dreta: Cori Pedrola, M. Pilar López, Núria Naval,
 Carme Simó, Soraya Àvila, Lena Paüls, Antònia Farré, Victòria Rodrigo,
l'editor Alfred Arola, Gisela Alcón, Romana Ribé, Adelaida Amigó,
Fina Masdéu i Fina Grau.  
Casal de les Dones, Reus, 6-3- 2019.Foto: Isabel Martínez

D'esquerra a dreta: Lena Paüls, Gisela Alcón, M. Pilar López,
Núria Naval, Cori Pedrola, Carme Andrade, M. Dolors Vallverdú,
Ció Munté, Fina Masdéu, Carme Puyol. 
S'acaba de presentar Veus, el sisè llibre del col·lectiu Reusenques de Lletres. Una publicació intensament treballada i acaronada des del disseny del projecte fins a la presentació en societat i les activitats que el col·lectiu en programarà a l'entorn. La presentació formal, al Casal de les Dones, ha anat a càrrec d'Adelaida Amigó, autora del pròleg; han llegit fragments dels textos les rapsodes Soraya Àvila, Carme Simó i Antònia Farré, que fins i tot ha cantat a duet amb la Patti Smith.

La singularitat del llibre Veus comença a la coberta. La fotografia de la figura femenina despullada —la dona, mesura de totes les coses— que versiona el dibuix Home de Vitruvi (1492) de Leonardo da Vinci és obra de la fotògrafa i filòloga reusenca Cori Pedrola.  Simetria del cos, metàfora de les creacions dels set relats dobles, escrits per catorze autores a quatre mans: Gisela Alcón, Carme Andrade, Marina Barraso, Meritxell Blay, Fina Grau, M. Pilar López, Fina Masdéu, Ció Munté, Núria Naval,  Lena Paüls, Carme Puyol, Romana Ribé, Victòria Rodrigo, M. Dolors Vallverdú. Amb la coordinació, com en els altres cinc llibres del col·lectiu, de les escriptores Fina Masdéu i Victòria Rodrigo, curadores de l'edició, activistes culturals i impulsores de la difusió amb tallers, fòrums amb lectors, rutes literàries, etc.

Veus conté relats amb alguns trets biogràfics de les autores passats pel sedàs de la literatura. Missatges telefònics, cartes, text d'una conferència, correus electrònics... El jo narratiu de cadascuna de les set primeres parts s'adreça a un tu que, alhora, es converteix en el jo narratiu de la segona part del relat. El resultat són monòlegs interrelacionats amb diferents graus de formalitat que inclouen la referència d'una cançó com a fil conductor que dona unitat al conjunt, a banda de la forma.

Com a creadora ha estat una experiència molt productiva. Ara esperem que el llibre tingui bona acollida de lectors i que el gaudeixin tant com l'hem gaudit les reusenques de lletres escrivint-ne les històries.

***

Vegeu imatges de la presentació de Veus al Casal de les Dones, 
en el marc dels actes del Dia Internacional de les Dones 2019
Fotografies: © Paüls

Presentació de Veus. Escriptores i públic. 
Presentadora: Adelaida Amigó. Editor: Alfred Arola
Rapsodes: Soraya Àvila, Carme Simó i Antònia Farré
Fina Masdéu i Victòria Rodrigo,
coordinadores de Reusenques de Lletres
atenent els mitjans

Per saber-ne més:
'Veus amb banda sonora', article d'Isabel Martínez. ReusDigital, 7-3-2019

Conversa 'Dones, literatura, feminismes'. Cadena Ser, 8-3-2019

Entrevista a Fina Masdéu i Victòria Rodrigo. Canal Reus Televisió,
programa 'Va com va', capítol 65, 8-3-2019

Apunt amb els videoclips: 'Veus, relats amb banda sonora'.