11 de desembre 2018

CRÒNICA DEL LLIURAMENT DEL PREMI «LLETRES AL COMERÇ» PER 'TIRANT DE PAPER'

Mostrant als assistents de la gala el llibre Tirant de paper
La meva narració Tirant de paper ha obtingut el premi «Lletres al Comerç» convocat per la Fundació Barcelona Comerç amb l'objectiu d'establir un diàleg entre literatura i el comerç patrimonial de la ciutat.

L'acció del relat Tirant de paper transcorre al Mercat Dominical de Sant Antoni. El protagonista és un escriptor que pretén intercanviar un exemplar per un altre de la novel·la de cavalleries Tirant lo Blanc. Concretament de l'edició de mil tres-centes pàgines de l'editorial Ariel, amb anotacions del medievalista Martí de Riquer. El seu exemplar està completament nou, el del Mercat està masegat. ¿Què té aquest exemplar vell que el fa tan cobejat?
D'esquerra a dreta: Fuensanta García, en representació de 
l'Associació Professional del Mercat Dominical de Sant Antoni,
 Agustí Colom, regidor de Comerç de l'Ajuntament 
de Barcelona i la guardonada
La convocatòria convidava els participants a integrar al relat —o ser-ne el fil conductor— un establiment comercial de la ciutat. L'atzar va fer que els organitzadors m'atorguessin el Mercat Dominical de Sant Antoni i una paraula clau —boig— procedent de l'Auca del senyor Esteve, de Santiago Rusiñol, novel·la que compleix 111 anys de la publicació i 101 de la versió teatral.

El jurat: Inés Garriga, consultora en innovació, exdirectora de Creativitat i Innovació;  Elena O’Callaghan, escriptora i coach; Rodolfo del Hoyo, escriptor, poeta i gestor cultural; Roberto Rabanal, publicista, realitzador i docent universitari; Marc Barceló, cineasta i poeta;  Jordi Folck, escriptor i editor de Veus Públiques, president del jurat i Albert Torras, escriptor i periodista, secretari del jurat.

El lliurament del premi ha tingut lloc en el marc de la «Nit de les Arts. Lletres, Música i Comerç» (Auditori AXA, Barcelona, 2 de desembre).La gala ha estat presentada pels periodistes Albert Torras
i Jordi Folck, comissari de l’Any del Comerç i la Cultura.

Han llegit fragments d'obres relacionades amb Barcelona i el comerç: Elena O'Callaghan (escriptora), Rodolfo del Hoyo (escriptor), Helena Escuté (directora teatral) i Inés Garriga (exdirectora general de l'ICUB). 
Hi han intervingut el Ballet Bcn City, la cantant Núria Feliu, integrants d’Òpera Jove de Catalunya i la cantant Mireia Chaos, entre d’altres artistes.


Recol·locant al seu lloc lletres desordenades,
els assistents a l'acte han aconseguit diversos anagrames
divertits abans de confegir col·lectivament
el títol de la narració guanyadora: Tirant de paper.
Per a la guanyadora, a més de la dotació econòmica del premi i la publicació, també regals dels patrocinadors: Aigües de Barcelona (litografia de Francesc Sillué, signada per l'artista) i Bodegas Pinord (cava brut nature). I detalls per a tothom. Remarco que és la primera vegada que m'he sentit protagonista d'un acte de lliurament d'un premi literari.  La gala també ha donat protagonisme a cada autor finalista i als comerços referenciats en els seus relats breus.


Amb la publicació de Tirant de paper i altres contes de Barcelona que n'ha fet Veus Públiques Edicions en coedició amb la Fundació Barcelona Comerç, el paisatge humà del Mercat Dominical de Sant Antoni i el de 14 altres establiments de Barcelona on s'han situat els relats seleccionats entraran a formar part del món literari. Una molt bona iniciativa, arrodonida amb cura des del principi a la fi.

Tirant de paper, quinze narracions que connecten
quinze comerços de Barcelona al món literari.
Coautors del recull Tirant de paper i altres contes de Barcelona:
 Pau Arbó, Adrià Ardila, Mercè Bes, Jacint Bofias,
Aleix Cort, Raül Jaime, Roser Jurado, Emi Lozano,
Eleazar Masdeu, Josefina Maymó, Dolors Montero,
David Paloma,  Lena Paüls, Moisés Peñalver, Miquel Reverté.
 
 Narracions situades en comerços del Raval, de la Creu Coberta, de Sants,
la Sagrada Familia, el Cor d'Horta, Maragall, Les Corts,
Poble-sec-Paral·lel, el Clot i San Martí.
Brindis. Lliurament del premi «Lletres al comerç»


Vídeo del resum de la Gala I Nit de les Arts, 2018. 
Fundació Barcelona Comerç, 2 de desembre 2018. 
(Vegeu minut 23:27)Vídeo del fi de festa amb l'ària 'Brindis' de La Traviata, de Verdi,
a càrrec de Carlos Julio i Charo Tris, els participants fent cors.


Per saber-ne més:

* Vídeo 'Gala Nit de les Arts 2018'. Fundació Barcelona Comerç, 2-12-2018.
* Nit de gala! Nit de les Arts, Lletres, Música i Comerç, web de la Fundació Barcelona Comerç
* Premi per a la Reusenca de Lletres Lena Paüls!, blog «Reusenques de Lletres»
Lliurament dels premis «Lletres al Comerç», web Mercat Dominical de Sant Antoni
Recull fotogràfic. Flickr Mercat Dominical de Sant Antoni