19 de maig 2018

EL MERCAT DE SANT ANTONI, DE REESTRENA

Edifici històric del Mercat de Sant Antoni, Barcelona.   © Paüls
Aquesta imatge de la fotografia i el soroll eixordador d'obres ha acompanyat el veïnat dels voltants del Mercat de Sant Antoni ben bé quatre anys. Dimecres 23 es reinaugura l'edifici històric d'Antoni Rovira i Trias i Josep M. Cornet que acollirà el nou mercat amb 52 parades de fresc, als passadissos en forma de creu. El cap de setmana, 26 i 27 de maig, serà de festa gran al barri de Sant Antoni que inaugura, també, illes de vianants enjardinades.

Fins ara, el Mercat de Sant Antoni (durant vuit anys situat provisionalment en dues grans carpes habilitades a la Ronda Sant Antoni), només hi va gent a comprar. Ho remarco perquè no hi ha 'passejants' badant-hi ni turistes. Els que en som assidus esperem que continuï així i es pugui continuar comprant-hi amb tranquil·litat i no esdevingui una segona Boqueria, d'on han desaparegut les parades de peix i verdures i s'han transformat en assortiments de begudes, fruites envasades i altres productes per al consum de passavolants de la Rambla.

El canvi substancial s'està produint en el veïnat del barri de Sant Antoni. La rehabilitació del mercat ha anat transformant paral·lelament l'entorn humà. Edificis sencers del barri han estat adquirits per inversors i posteriorment reformats com a apartaments turístics o per a llogaters d'alt estànding. Tres mil famílies es veuran foragitades de casa seva perquè no els renovaran el contracte. Per tant, el veïnat de tota la vida no podrà gaudir de l'esplèndid mercat ni dels espais on han crescut. I ningú hi està fent res per evitar-ho.

Mercat de Sant Antoni, detalls preinaugurals. © Miquel Carreté

Tan sovint, en la nostra existència,
 ens sembla que som a un nou principi... 
Tenim tants principis... Potser la vida 
és un infinit repetir de principis.
ANNA MURIÀ