06 de maig 2018

61ª EDICIÓ DEL WORLD PRESS PHOTO, AL CCCB

José Víctor Salazar Balza durant les protestes contra Maduro
. © Ronaldo Schemidt, premi World Press Photo de l'any
L'exposició de les fotografies premiades al WORL PRESS PHOTO és una de les més esperades cada any a Barcelona.  Els visitants entrem al Centre de Cultura Contemporània en allau i repassem cada fotografia, llegim cada informació (sisplau, demanem un any més que retolin els textos amb lletra més gran i els situïn mig pam més amunt!). Enguany hem encertat l'hora de visita —quarts de tres— i hem pogut visitar l'exposició sense empentes.

La fotografia premiada en aquesta 61a edició és del fotoperiodista veneçolà Ronaldo Schemidt (Caracas, 1971), de l’agència France Presse. Va immortalitzar un manifestant en flames, José Víctor Salazar Balza, durant les protestes contra Nicolás Maduro als carrers de Caracas. El protagonista de la fotografia  s'està recuperant tot i que va patir cremades al 70% del cos i el van operar 25 vegades en quatre mesos. A través de la seva germana s'ha sabut que gràcies a la fotografia el van poder  identificar i va rebre recursos.

Corpresos per les realitats que s'hi documenten, fent el recorregut amb un silenci reverencial pel treballs d'aquest fotoperiodisme informatiu i conscienciador, repassem imatges dels drames humanitaris, com les grans fluxos migratoris i la guerra de Síria, algunes de les quals  no és el primer cop que veiem. En aquesta edició hi abunden els testimonis de fets íntims, treballs delicats que enfoquen el dolor aliè des d'una mirada ètica.

Ritual que es practica a les adolescents del Camerun. 
Els planxen els pits amb pedres calentes perquè no els 
creixin i se salvin de violacions. 
Autora: la fotògrafa egípcia Heba Khamis.

Sèrie del reporter australià © Adam Ferguson per 
al New York Times sobre divuit nenes segrestades 
per Boko Haram. A la foto, Falmata de 15 anys, retratada 
a Maiduguri, a l'estat de Borno, a Nigèria, 22-9-2017. 
Li van assignar la missió de suïcidi amb explosius.
 
World Press Photo 2018 consta de 313 fotografies dividides en vuit categories. Només 4 dels 42 fotògrafs guanyadors d’aquesta edició són dones. Hi van participar 73.044 fotografies, obra de de 4.548 fotògrafs de 125 nacionalitats. 

Exposició oberta fins al 27 de maig.