28 d’abril 2018

ANTON PÀMIES, ARQUITECTE DEL BENESTAR

Reus, Biblioteca de la Facultat d'Econòmiques URV

Anton Pàmies, al col·legi d'Arquitectes de Catalunya
demarcació de Tarragona, abril 2018
L'arquitecte reusenc Anton Pàmies acaba de rebre el Premi Extraordinari de la Biennal Alejandro de la Sota 1997-2017 per al projecte de la Facultat d'Econòmiques Universitat Rovira i Virgili a Reus (1997), com a millor obra pública de nova planta. Compartit amb Pau Pérez i Antoni Banús.

Aquest premi s'ha convocat en commemoració de la 10.ª edició de la biennal per distingir les obres més significatives que han estat premiades en aquest període i que, després de vint anys, s'han perpetuat i consolidat com a referència arquitectònica en el nostre àmbit territorial.

Facultat d'Econòmiques Universitat Rovira i Virigi, Reus
Un premi merescut que sentim com a nostre. L'Andreu i jo gaudim del privilegi que l'arquitecte i amic Anton Pàmies va signar el seu primer projecte, just acabada la carrera, de casa nostra a Duesaigües (Baix Camp): el refugi de la Vinyeta. Hi va posar els cinc sentits i els coneixements nous de trinca. I, avui, després de quaranta-tres anys, afirmo que ens ha aportat tothora bones vibracions. Encarat al sud, no hi hem tingut mai gaire fred ni gaire calor, l'escalfapanxes no ha fet mai gota de fum, parlem des de l'angle que parlem ens sentim. I altres valors immaterials que defineixen el benestar, la felicitat. Buscant-ne una explicació, en vaig parlar un dia amb l'arquitecta i il·lustradora Núria Feijoó i, lluny de trobar candorosa la meva experiència, em va informar que fins i tot hi havia estudis sobre el tema: les cases poden afegir elements positius o negatius a la convivència. Gràcies, Anton Pàmies, per aquest regal.

Un recull de projectes premiats en aquest certamen s'exposen 
al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya Demarcació de Tarragona 
(C/ Sant Llorenç, 20-22 Tarragona)
Exposició oberta fins al 31 de maig de 2018.