08 d’abril 2016

OBRIM COMPORTES ALS '14 VERMUTS'

Reusenques de Lletres, autores de
14 vermuts. Espais literaris amb aroma de vermut.
Casal de les Dones, Reus, 7-4-2016
Foto: © Fabian Azul
Portada: Rosa Virgili

Perquè imagines
un vermut de penyora,
obrim comportes
Lena Paüls

Reus, Casal de les Dones, 7 d'abril, 8 del vespre. El col·lectiu literari Reusenques de Lletres ha estat de celebració: ha presentat 14 vermuts, quart volum impulsat per Fina Masdéu i Victòria Rodrigo, les coordinadores (sisplau, llegiu-hi 'ànimes'). Per quart any consecutiu, s'han tornat a congregar en una creació conjunta reusenques de lletres: dones, de Reus i que escriuen. Un còctel del qual Alfred Arola, editor d'excepció,  ha confessat ser-ne escèptic (confessió tardana, després que la seva editorial —Arola Editors—  n'ha esponsoritzat tres llibres!).

L'acte de presentació ha estat concret i lluït i ha mostrat un cop més la capacitat de convocatòria del col·lectiu, que s'ha vist acompanyat per més de cent cinquanta persones. Hi han intervingut Isabel Martínez, autora del pròleg, la regidora Montserrat Flores, escriptora que ha format part del grup en d'altres projectes i de l'editor Arola. Ha conduït l'acte, Victòria Rodrigo, amb l'energia de sempre. Com a cloenda, un tast de vermut Yzaguirre.

L'auditori n'hem sortit amb una idea de continuïtat. A partir del subtítol Espais literaris amb aroma de donzell es realitzaran rutes literàries en els espais de Reus on se situen les accions dels relats, és a dir, la plaça del Prim, la plaça del Mercadal i els cellers. Un nou projecte que també s'albira de qualitat ja que el col·lectiu compta amb Fina Masdéu, coautora del llibre Rutes Literàries pel Baix Camp (Proa, 2008).

Reusenques de Lletres és un col·lectiu obert —autores de capçalera que n'han format part des del primer moment, autores que van i vénen,  i també incorporacions noves en cada nou projecte. En aquest quart volum compta amb tretze relats de les autores M. Lluïsa Amorós, Carme Andrade, Àurea Bellera, Marina Barraso, Dolors Buyó, M. Pilar López Bastida, Fina Masdéu, Ció Munté, Núria Naval, Mariona Quadrada,  Romana Ribé, Victòria Rodrigo  i Dolors Vallverdú. I un pròleg d'Isabel Martínez. ¿I, doncs, què hi faig a la foto de família que encapçala aquest apunt? He participat en aquest quart projecte amb l'haiku que invita el lector a endinsar-se en els relats (encapçala el llibre, vegeu-lo reproduït a l'inici d'aquest apunt).