18 de febrer 2016

TU NO SURTS A LA FOTO, D'ENRIC NOLLA, AL TEATRE NACIONAL

Tu no surts a la foto. Autor: Enric Nolla.
Direcció: Antonio Simón. TNC Sala Tallers
El dramaturg Enric Nolla ha elaborat aquest text basant-se en fets reals, a partir de la col·laboració amb terapeutes i d'haver compartit durant dos anys l'evolució d'un grup de teràpia relacional a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona. En una projecció que fa de pròleg a l'obra,  amb la terapeuta Virgina Rangel, amb pacients reals i actors, un dels pacients ens avisa que tots patim alguna patologia mental, però no sempre es diagnostica.  
La història se centra en un adolescent (interpretat per Bernat Quintana, versemblant) que té una conducta psicòtica i el procés que segueixen ell i els seus pares (brillants Xavier Ruano i Chantal Aimée) per trobar on va iniciar la degradació, ajudats per la terapeuta (adequació valenta de Teresa Urroz). Pare, mare i fill (desdoblat en un altre personatge —l'actor Babou Cham, presència intrigant, enèrgica— que li fa de mirall interior) van reproduint escenes, no cronològicament, dels episodis que cadascú suposa que van malmetre la relació. Sense ser-ne conscients, aporten indicis d'altres interioritats que defineixen tant o més la situació, com quan la mare confesssa que el noi va ser un fill no desitjat. Ara bé, el gran present, en absència, és un altre fill de la parella, sempre lluny, suposadament coronat d'èxit en esports d'elit, un fill que ocupa ell sol l'amor matern. Podria ser ben bé el personatge que no surt a la foto, perquè n'és qui ha pitjat el disparador.
Enric Nolla ha emprat un material molt sensible i ha sabut posar al servei de la història la tècnica dramatúrgica amb una combinació de professionalitat i delicadesa extraordinària. Esperem que el bon nas del director de Teatre Nacional no dubti a programar més dies Tu no surts a la foto i que pugi gaudir d'aquest regal el  públic que ara no hi ha pogut accedir.  L'obra ha estat vista i no vista (només 17 i 18 de febrer), un fet incompensible, si realment creiem en el cicle de Teatre Social de qualitat, que agombolat per aquesta plataforma pública, es defensa sol. I perquè els espectadors ens ho mereixem.  10/10