01 de febrer 2016

EXPOSICIÓ 'BALTASAR PORCEL, MALLORCA, BARCELONA, EL MÓN'


Baltasar Porcel (1937-2009) és una de les personalitats més potents de la literatura europea en el pas del segle XX al XXI. No sé si commemora alguna data l'exposició Baltasar Porcel. Mallorca, Barcelona, el món que es pot veure al Palau Robert. De fet, no cal cap motiu per difondre l'obra d'un autor de la singularitat de Porcel. Segurament vol ser un reclam per a lectors potencials d'aquest escriptor les observacions del qual van ser sovint controvertides. Narrativa, llibres de viatges, articles d'opinió, entrevistes i retrats literaris... Porcel, local i cosmopolita alhora, encarna el desig d'entendre els grans moviments sociopolítics i intervenir-hi.
L'exposició mostra visualment la literatura de Porcel —en un disseny exquisit— i es presenta amb una imatge contemporània, com una invitació als nous lectors. No hi vaig veure cap grup de joves. No hi havia ningú en tot el recorregut de l'exposició, ara que hi penso.

Se'l podria titllar d'àcrata, pujolista i monàrquic, però també tot el contrari. Per això, l'han anomenat diable balear, domèstic i de rondalla, cínic i sentimental." Porcel era tot això i molt més, sobretot un dels escriptors més interessants de la seva generació i un personatge literati. Gairebé de ficció. Sovint incòmode, sempre brillant.
MÀRIUS CAROL, director de «La Vanguardia».

Exposició oberta fins al 28 de febrer.

*

Coincidint amb l'exposició 'Baltasar Porcel. Mallorca, Barcelona, el món', l'Institut Europeu de la Mediterrània organitza aquest cicle de conferències. Entrada gratuïta.