22 d’abril 2015

¿ELS LECTORS SÓN CLASSIFICABLES?


Biblioteques personals (Arola Editors, 2014). Autores: M. Lluïsa Amorós, Carme Andrade, Montse Farrés, Montserrat Flores, Aràntzazu Fonts, Txell Granados, Marta Magrinyà, Fina Masdéu, Lena Paüls, Victòria Rodrigo, Agnès Toda i M. Dolors Vallverdú. Coberta: Fina Veciana.



Us recomano un llibre singular. Un llibre que parla de llibres: Biblioteques personals, del col·lectiu «Reusenques de Lletres». Per modèstia obligada (em compto entre les autores) no goso dir que és un llibre excepcional, però ho és. Les autores som dotze escriptores d'ara i d'aquí que compartim el gust de llegir i d'escriure.
El volum, coordinat per Fina Masdéu i Victòria Rodrigo, conté textos de narrativa, poesia, assaig i biografia. La biblioteca personal, els llibres i les lectures com a eix temàtic, com a espina dorsal que uneix les parts i les diferents sensibilitats, gens ingènues.
¿A qui s'adreça Biblioteques personals? A lectors amb una certa experiència lectora. Faig adonar que dic 'lectors', no pas 'adults'. ¿Per què? Perquè no tots els adults tenen la mateixa experiència lectora. En canvi, sí que el podria llegir un adolescent bon lector (¿en queda cap?) perquè sabria treure suc dels textos que conté.
De fet, la classificació dels lectors comença a les editorials, és a dir, atenent l'oferta i la demanda, bàsicament, del mercat. Lectors classificats per edat en les col·leccions de literatura infantil i juvenil; lectors classificats per poder adquisitiu (edició de luxe, edició de butxaca); lectors classificats segons l'ús que facin de les tecnologies (llibres en suport digital, audiovisuals interactius) i tantes classificacions diversificades com pugueu imaginar. I, de vegades, un lector queda classificat en no tenir l'atreviment, la gosadia, d'entrar en altres terrenys de lectura, com diu Fina Masdéu a l'article Elogi de la lectura.
En la literatura per a infants i preadolescents la classificació per edat en les sèries d'una mateixa col·lecció pot ser útil per guiar els preceptors. Aquí, demano una pausa, sisplau. Reivindico la literatura que s'escriu per a aquesta franja de lectors. Hi trobem, exactament igual com en les publicacions per a lectors adults, literatura i d'altres escrits. Només amb l'impuls creatiu no n'hi ha prou per confegir un text literari. El talent i una sensibilitat original a projectar-lo són ingredients imprescibles per a la cocció de qualsevol acte artístic.
Per això, recomano el llibre Biblioteques personals al lector sense adjectius, perquè hi trobarà literatura. En tot cas, es classificarà solet, decidint si el pot i el vol llegir, en un acte de llibertat. Amén.