13 de febrer 2011

SÍMBOLS DE FRANCO


Cartell de l'exposició Símbols de Franco
Espai Memorial Democràtic
Via Laietana, 69, Barcelona



Últim dia per visitar l'exposició Símbols de Franco a l'Espai Memorial Democràtic. A partir d'ara es podrà anar veient on es demani, ja que es preveu que sigui itinerant. Compartim el recorregut amb una parella d'adolescents que s'aturen davant de cada plafó i el llegeixen amb deteniment. També hi ha uns senyora gran que s'ha amagat al lavabo per emplenar una enquesta sobre si s'han de retirar o no els símbols franquistes. Fa cara de posar la creueta al sí, però no vol que ningú la vegi. Té por, encara. 
Símbols de Franco és una exposició documental que consta de fotografies (salutacions a la romana, misses de campanya, servei social femení, àguiles, art i iconografia), i d'algunes peces originals, com per exemple un jou i fletxes d'una entrada de poble o retolació de plaques d'habitatges.
La simbologia franquista va ocupar hegemònicament l’espai públic més de quaranta anys. Els símbols emprats pel franquisme s'utilitzaven per vehicular la seva ideologia i exaltar el fervor patriòtic: Una, Grande i Libre. L'exposició posa de manifest que, malgrat la Llei de la Memòria Històrica, molts d'aquests símbols continuen presents a carrers, places i edificis de tota la geografia catalana. Davant d'aquesta situació, l'exposició invita a  reflexionar sobre el paper social que van jugar aquests símbols i encetar un debat sobre la seva destinació: el museu, la interpretació in situ, etc.

Mentre països com Itàlia i Alemanya van promulgar lleis per fer desaparèixer la simbologia feixista de l'espai públic, a Espanya no ha estat fins trenta anys després d'haver elegit el primer govern democràtic que, a través d'una "llei de memòria històrica", se n'ha regulat —tímidament— la perdurabilitat. 
JORDI GUIXÉ, comissari de l'exposició Símbols de Franco