24 de gener 2011

VIMBODÍ VS. PRAGA

 
Vimbodí vs. Praga
Autora i directora: Cristina Clemente
Teatre Nacional de Catalunya, Sala Tallers

Vimbodí vs. Praga és una obra on allò particular es converteix en universal. Felicitem-nos perquè no passa gaire sovint. L'assumpte se circumscriu al barri de Gràcia barceloní. Un grup de veïns d'un carrer anomenat Praga són al local social on preparen cada any els guarniments del seu carrer per la Festa Major. S'hi han reunit perquè avui l'Ariadna (interpretació intel·ligent de Maria Molins) presentarà el disseny. Mentre l'esperen, tothom manifesta desconfiança en el sentit que aquesta noia poc parladora i insegura porti cap idea aprofitable.
Han decidit cedir el seu local a la família d'una noia malalta de càncer (interpretació versemblant d'Anna Moliner) el darrer desig de la qual és realitzar la decoració del passatge Vimbodí on viu. Conviuen dues maneres de fer en aquest magatzem, fins que els titulars s'adonen que el projecte de la noia malalta té possibilitats de guanyar el concurs,  desestimen sense compassió el que ja tenien a mig fer. Els espectadors som testimonis, escena darrere escena, de quina manera la representació de la condició humana va elevant a categoria universal l'anècdota del guarniment d'un carrer qualsevol.
L'autora s'ha atrevit a mirar endins de la cultura popular present en les associacions de tants barris. Ho ha fet amb rigor, sense complexos. El resultat és una obra mirall pels espectadors d'aquí i una entretinguda reflexió per a tothom.