21 de gener 2011

UN BOTÓ QUE ENAMORA

  
Un botó que enamora
Autora i il·lustradora: Pauline Carlioz
Adaptació: M. Cornudella i J. Martín
Editorial Combel, 2010
Per a lectors a partir de 3 anys


A la coberta de l'àlbum il·lustrat Un botó que enamora hi ha un collage amb objectes per a la costura, les lletres del títol són fetes amb elements tèxtils, el llibre es tanca amb una cinta i un botó amb imant. Molt bé, ens diem, perquè ens suggereix que en la història hi prendran part agulles i fils com a recurs d'aprenentatge per al reciclatge de roba, tant per a nens com per a nenes. En el forat en forma de cor veiem els dos protagonistes. El despleguem. A dins en dues parts emmirallades, simètriques de forma —pàgines obertes cap a l'esquerra la història d'ella i pàgines girades cap a la dreta, la d'ell— i contingut, s'hi explica una història d'amor a primera vista.  Els fets es poden llegir per separat o alternant les pàgines. Aquests dos personatges es deleixen pels abrics cars (?!)  Se'ls compren de deu en deu. El seu èxit a la feina depèn del vestuari. Tal com ho acabeu de llegir! I, només ella cus. Un botó que enamora és un àlbum de gran format els protagonistes del qual són consumistes compulsius i perpetuen els rols de sexe. Un gran embolcall per a una oportunitat fallida.
Per sort, hi ha mestres i contacontes que de les pedres en fan pans, i han aprofitat el suport de l'àlbum per promoure la creativitat. Per exemple, Dolors Todolí, després d'explicar el conte a la Biblioteca d'Almoines, de València, va fer triar als infants un botó i els va fer imaginar un personatge. Ho podem veure al seu blog  Menjalletres, on hi troben una gran bateria d'activitats a partir de contes. En aquest cas, els botons van servir d'ull, de pegat d'ull de pirata, de melic, d'agulla de pit, de mussell, de nas, de medalla...

 "Un botó per imaginar". Creació de personatges amb un botó, després que Dolors Todolí expliqués el conte Un botó que enamora, a la Biblioteca d'Almoines, de València.