23 de setembre 2020

PEL·LíCULA 'CARTES A ROXANNE'

Direcció: Alexis Michalik. França, 2018

Cyrano de Bergerac és l'obra de teatre més representada de tots els temps. Els meus  Cyrano:  Josep Maria Flotats  (Poliorama, 1985), Gerard Depardieu (en un cinema dels Champs Elyssés a París, 1990),  Pere Arquillué (Biblioteca de Catalunya, 2012) i Lluís Homar, (Teatre Borràs, 2018). 

La pel·lícula Cartes a Roxanne [Edmond] explica el procés de creació de l'obra de teatre Cyrano de Bergerac en vers —durant tres setmanes abans de l'estrena— des de la idea just esbossada, la tria del títol i el nom del protagonista fins a definir el personatge i les peripècies privades de cada intèrpret i que entremig fan que Edmond Rostand, un dramaturg jove i prometedor, que tot el que ha escrit fins al 1897 ha estat un fracàs, adapti a l'obra que va assajant a mesura que va escrivint i reescrivint.  La protagonitzarà Constant Coquelin, el millor actor del moment, amb qui Rostand s'ha posat en contacte de la mà de l'actriu Sarah Bernhard, admiradora del dramaturg.

Una pel·lícula en clau de comèdia que commou, uns personatges que sedueixen des de la primera escena. Una festa tant per als que coneixen l'obra com els que s'hi apropen per primer cop. I amb sorpresa, mentre passen els títols de crèdit del final. 10/10

VOS Filmin