28 de desembre 2019

'LLACH. COM UN ARBRE NU', EXPOSICIÓ A ARTS SANTA MÒNICA



Hem acudit a la cita històrica que tenim a Arts Santa Mònica: l'exposició de gran format Llach. Com un arbre nu comissariada pel director de cinema, guionista i director artístic Lluís Danés. Poques vegades ha lluït tant aquest espai expositiu. Potser s'hi acosten pel contingut les exposicions Raimon, al vent del món (2012) o Serrat, 50 anys de cançons (2015), però no tenen comparació pel que fa a la presentació, excepcional, en el cas de Llach.

Vídeo © ASA

La mostra commemora els 50 anys que Llach va començar a cantar. Els eixos temàtics són la llibertat, la defensa de la cultura i la curiositat artística i vital de l'autor, explicats en vuit àmbits amb títols de cançons:
1. Jo hi soc si tu vols ser-hi (A la rampa d'entrada: discografia completa). 
2. Amor particular (Pirulins publicitaris: el públic com a protagonista. Grans concerts. Dimensió social i política del cantant).
3. Alè (Una foguera de Sant Joan a l'espai central. L'interior és una capsa de música gegant on una banda sonora de deu minuts repassa fragments del repertori de Llach i, a mesura que sonen, s'il·luminen uns objectes significatius de cadascuna de les cançons). 
4. L'estaca (A l'entrada de l'espai s'hi reprodueix un portal com el de la cançó i una fotografia de mida natural de l'avi Siset. A l'interior, diverses estaques decantades i un piano amb la partitura. La banda sonora són 30 de les adaptacions de la cançó a diferents idiomes).
5. El Cafè Antic (S'hi reprodueix l'ambient del cafè de Porrera, poble del Priorat on Llach va conviure amb Miquel Marti i Pol. Junts van crear Un pont de mar blava, Germanies o Món-Porrera. A les parets hi ha fotografies dels altres 8 autors que el cantautor ha musicat).
6. Viatge a Ítaca (Maletes obertes, cada maleta un referent. Homenatge a les persones que han ajudat Llach a formar-se com a artista i com a persona).
7. Rar (Aprofundint territoris desconeguts més enllà del món de la cançó d'autor: compositor d'espectacles de teatre i dansa, cantant líric, director de la passió de Verges, escriptor, polític, vinyater...)
8. Com dibuix fet al vent (presència virtual del cantautor, recreació amb tecnologia 3D)
Sortim de Santa Mònica amerats d'aquesta experiència artística i multisensorial singular. Amb ganes de parlar-ne i de recomanar-la.
 
Exposició oberta fins a l'abril de 2020
Prorrogada fins al 27 de setembre de 2020