26 d’abril 2019

CRÒNICA DE LA MÀGIA D'UNS BARRETS A DUESAIGÜES



Qui hi ha sota el barret? de Lena Paüls i Rosa Virgili

Preparant barrets per la participació a la sessió de contacontes 

V Setmana Cultural de Duesaigües

 24-4-2019

Molta gent petita, en llocs petits,
fent petites coses, pot canviar el món. 
(Proverbi africà) 

Amb aquest lema el col·lectiu de la Biblioteca de Duesaigües reincideix per cinquena vegada a organitzar la Setmana Cultural en el marc de la festa de Sant Jordi.

El programa d'activitats programades fa molt de goig, tallers educatius, sessions de contacontes i endevinalles, representació teatral, ballada de gegants, excursió... Activitats adreçades a tothom, "orientades a compartir espais conjunts d'aprenentatge i oci." L'objectiu s'ho val i és òbvia la satisfacció de la ciutadania que hi suma iniciatives any rere any.
Enguany he tingut cita a la V Setmana Cultural per explicar Qui hi ha sota el barret?, un conte publicat en suport digital, il·lustrat per l'artista reusenca Rosa Virgili, que no podrà ser present a  la sessió a causa de la feina.

En entrar a la Sala Petita de l'Ateneu els participants ja troben la portada del conte projectat a la pantalla (gràcies, Francesc Castellví). Infants, adolescents i adults es disposen a gaudir d'una estona creativa decorant barrets de paper amb fils, llanes, blondes de paper, adhesius, retalls de cartolines... abans d'endinsar-se en la història del conte.
El taller de barrets ha estat una festa que ha començat amb tot de somriures i vergonya i ha acabat sortint al carrer perquè algunes duesaigüenques no s'han volgut treure el barret de cap manera. El fet s'explica perquè entremig, mentre participaven en el conte, han descobert la màgia d'aquests senzills barrets: les persones que s'hi cofen no poden deixar de somriure!
Un cop aclarit que el conte Qui hi ha sota el barret? és un àlbum il·lustrat publicat en suport digital, lliurem als assistents l'enllaç anotat en un punt de llibre (gentilesa de l'Ajuntament de Duesaigües, Mercè Alamon i Carmina Mauri).
I, tot seguit, coneixem la història del Ton, atrapat en el cos d'un ocell per culpa d'un encanteri mal resolt. La perseverança de l'Arlet, el civisme del veïnat, el reciclatge d'una coixinera vella brodada en barret i, sobretot, el valor de l'amistat, faran possible la solució del problema.

Els petits han seguit bé la narrativitat a base de repeticions d'estructures de conte tradicional. Els grans hi han entès molts missatges i la guia de lectura del final del llibre els pot ajudar a trobar-n'hi d'altres, com ara el que diu Joan Salvador Gavina, de Richard Bach:

"Volar és una cosa més important
que agitar les ales d'un lloc a un altre!
Això ho pot fer fins i tot un... mosquit!"



Reportatge gràfic


Llegiu en línia



Fotografies i vídeos

Cristina Colobrans
Montse Francisco
Anna Llebaria
Micoia Rabassa


Per saber-ne més