18 de desembre 2014

ENDEVINALLES PER A TOTHOM


Pere Martí i Bertan, vilafranquí d'adopció, amic personal de fa molts anys, professor de llengua i literatura catalanes, còmplice de batalles diverses a favor del món de la literatura infantil i juvenil. Autor d'estudis de LIJ, n'exerceix la crítica a diversos mitjans, n'ha publicat contes per a lectors primerencs i, ara, ens sorprèn amb una nova publicació: Endevinalles per a tothom, vuitanta peces agrupades per temes: menjar i alimentació, animals i natura, persones i professions, objectes, noms, geografia i calaix de sastre. Endevinalles noves de diferents nivells de dificultat adreçades als lectors sagaços, escrites en vers, amb la solvència i les troballes enginyoses de qui domina la llengua.

Signa les il·lustracions Núria Feijoó, santfeliuenca, bona amiga, il·lustradora i arquitecta. La nostra coneixença arrenca de quan va il·lustrar el meu conte La geganta Ela. Puc dir de primera mà que li agrada la coca amb recapte i els minicroissants salats del Forn Mistral de la Ronda Sant Antoni. Però, a més, puc dir de primera mà que dibuixa amb mestria animals del natural, que li agrada dibuixar edificis singulars, que té una gràcia especial en les composicions i a fer volar sobre el paper qualsevol persona, animal o cosa, encara que no tingui ales ni faci vent.

A Endevinalles per a tothom, les il·lustracions de Núria Feijoó també aporten pistes per resoldre les endevinalles de Pere Martí. Les paraules d'un i els dibuixos de l'altra formen un tàndem ben avingut.