16 de maig 2013

STOCKMANN, VERSIONA IBSEN

Stockmann
Basada en Un enemic del poble, d'Henrik Ibsen
Adaptació i direcció: Oriol Tarrasón
Sala Muntaner, Barcelona
¿De què serveix la raó si no tens el poder?, pregunta retòricament l'alcalde al doctor Stockmann.  Malgrat que la majoria pensi que no serveix per a res, el doctor sap que serveix per conservar la dignitat i per continuar creient que la veritat el farà lliure.
El doctor Stockmann (esplèndida interpretació de Bernat Quintana) és un científic que descobreix que les aigües del municipi estan contaminades a causa dels residus d'una fàbrica. Fa un informe on denuncia el fet i proposa: cal aturar l'abocador i canalitzar adequadament l'aigua que arriba al balneari que dóna vida al poble. Però dur les obres a terme costarà molts diners i caldrà tancar el balneari dos anys. Els dirigents del poble, el diari local i la població en general se li giren d'esquena.
La versió d'Oriol Tarasón transmet la intenció d'Ibsen a la perfecció, de forma esquemàtica, però entenedora i intemporal. La humiliació del doctor Stockmann  té el punt àlgid en les agressions a què és sotmès en una assemblea popular manipulada. No convé a ningú saber la veritat. 10/10

La distància entre allò que desitgen
i allò que poden obtenir és sovint
la causa de la seva tragèdia.
ORIOL TARRASÓN