26 d’abril 2013

XAVIER AMORÓS, 90 ANYS

Xavier Amorós, davant d'un marge de 
pedra seca a Pradell de la Teixeta.
Foto: © Montse Farrés, 2013
L'escriptor Xavier Amorós Solà (Reus, 7 abril 1923) acaba de complir 90 anys. És una de les veus més suggerents que ha donat aquest país de secà. M'agrada la flaire de terra que sento en els motius identitaris en la seva poesia,   i m'agrada la seva prosa memorialística —tant l'autobiogràfica com els articles periodístics, més objectius—,  per l'atmosfera de crònica viscuda, assaborint els detalls matisats per la mirada particular que projecta al zoom universal.

Enyoro la terra
URV i  Obrador Edèndum, de Santa Coloma de Queralt,  2013
Amb el suport de l'Ajuntament de Pradell de la Teixeta.
Edició a càrrec d'Elena de la Cruz Vergari.

Aquest Sant Jordi ha estat novetat la reedició d'Enyoro la terra, dotze poemes que tenen com a referència el Pradell mitificat de la seva infantesa, i·lustrats amb fotografies del terme. El llibre inclou un audiovisual de l'Antoni Pérez Portabella, professor de comunicació audiovisual a la URV. La presentació del llibre a Pradell de la Teixeta va emocionar Xavier Amorós —el van nomenar fill adoptiu del poble— i els pradellencs i amics de l'escriptor que van assistir a l'acte,  segons m'informa l'escriptora Montse Farrés.
Xavier Amorós, lliurament de premis 
«Boca de la Mina»
Foto: © Màrius Domingo Urbaneja, 2010

El millor homenatge que es pot fer a Xavier Amorós  per aquests noranta anys de compromís i lucidesa és llegir i rellegir la seva obra i donar-la a conèixer als lectors nous.

Sóc al Pradell de les cinc del matí,
a la deu mateixa de l'aigua.
Veig els barrancs de tres en tres
 i els pins malaguanyats,
 i començo a comprendre
 el perquè de les coses meves.
XAVIER AMORÓS