21 d’abril 2013

EL ROBOT SAVI

Per llegir el conte
cliqueu sobre la imatge

Puzle de contes
Zenobita Edicions, 2013
Centre de Recursos en Transtorn de l'Espectre Autista de la Catalunya Central, Manresa.

Comentaris previs als contes:
Núria Corominas Boatella, psicòloga.


Em sembla que de l'autisme només en sap alguna cosa qui ho toca de prop. En aquest sentit,  el llibre de contes Puzle de contes (Zenobita Edicions) és un projecte que en divulga dimensions i funcionalitats. Una acurada proposta organitzada en dotze peces dobles del puzle, a càrrec de dotze narradors i dotze il·lustradors.
Potser els infants que llegeixin els contes passaran per alt  la introducció i els comentaris previs, però amb tota seguretat que els adults sí que els llegiran i els ho explicaran. Un infant autista té tendència a excloure's del grup, però pot ser ben acollit pels altres infants si en coneixen el comportament.
La cinquena peça d'aquest puzle és el conte que ha escrit l'Andreu Sotorra (Reus, Baix Camp, 1950), El robot savi. Ha estat il·lustrat per un dels grans de la il·lustració a Catalunya, Valentí Gubianas i Escudé (Navàs, Bages, 1969).
El conte introdueix una dimensió comuna de l'autisme: la inflexibilitat (mental i comportamental) i els interessos restringits. Un infant autista té poc desenvolupat el joc simbòlic i, sempre és pot espontani i repetititu, amb continguts poc funcionals, diu Núria Corominas Boatella.

La clínica de robots, tal com l'anomenava l'Estel, 
era una botiga molt petita situada en un buc d'escala, 
i el metge electrònic era un ferrer que treballava i 
tenia consulta oberta prop de la nova estació de trens.
ANDREU SOTORRA. El robot savi