03 de novembre 2012

EL CEMENTIRI DE DUESAIGÜES

Cementiri de Duesaigües. Foto: © ASA, 2012
El cementiri de Duesaigües es troba al començament del camí que surt del poble i planeja cap a l'Argentera, d'una banda, i s'enfila cap al Castell d'Escornalbou, per l'altra. És un cementiri ben cuidat, íntim i senzill, sense elements escultòrics ni codis QR, la novetat elitista d'enguany en aquests espais patrimonials del país.

Foto: © Paüls, 2012
Les escales de l'entrada passen entre olivers, carregats de fruits madurs a punt de  collir en aquesta època de l'any. Una creu de pedra que n'emmarca una altra de metall més petita presideix la portada de pedra, amb arc arrodonit i portalada de ferro de l'entrada. Té plantats una dotzena de xiprers d'alçària considerable, refugi d'una bona quantitat de moixons que són la banda sonora natural del recinte.


Foto: © Paüls, 2012
Els nínxols es troben a banda i banda i frontals del carreró central. Per Tots Sants estan plens de torretes amb plantes naturals i poms de flors tallades. La sobrietat es manifesta en les fosses de terra: una creu, un espai assenyalat amb un fistó de totxanes i un altre fent un mosaic blanc per a un nadó...

El cementiri de Duesaigües no és singular ni forma part de la Ruta Europea de Cementiris, però també és un lloc de cultura amb tots els valors cívics que això comporta. El paisatge funerari de Duesaigües té l'energia de la terra i una força tranquil·la que diu molt a favor de la vila i dels seus vilatans.