01 de setembre 2019

ÀNGELS OLLÉ, IN MEMORIAM

M. Àngels Ollé, 2017 © Enrique Canovaca
Ha mort l'escriptora i pedagoga Maria dels Àngels Ollé Romeu (Sant Sadurní d'Anoia, 1937 - Reus, 2019). Fundadora de l'Escola Mowgli, mestra de mestres a la Universitat Rovira i Virgili. Ha publicat més d'un centenar de llibres infantils, entre contes i material didàctic per a la iniciació a la lectura.

 M. Àngels Ollé, al seu estudi, 2013 
Llicenciada en Filosofia i lletres, especialitzada en pedagogia, a la Universitat de Barcelona, va arribar a Reus a principis dels anys seixanta, acompanyant el seu marit, l'advocat Ramon Marcer, que havia trobat feina en un despatx. La primera feina a la ciutat va ser de professora als cursos de batxillerat de les Monges de la Teula, on va fer les primeres aportacions de renovació pedagògica que havia experimentat a l'Escola Talitha de Barcelona, on treballava com a bibliotecària la pedagoga Marta Mata, a qui havia succeït en el càrrec.

La seva primera publicació va coincidir amb el primer llibre editat per Editorial La Galera el 1963:  Tres avions amics, il·lustrat per Anton Bassó. Amb aquest llibre s'iniciaven les col·leccions elaborades per la Maria dels Àngels i que ajudarien a moltes generacions a descobrir el gust per la lectura, alhora que aprenien a llegir.

Logo del 1965
© Pere Prats Sobrepere

El 1965 fundava l’Escola MOWGLI, de Reus, on des del primer dia, llengua i continguts eren en català, malgrat que fins al 1971 no es va promulgar la llei que permetia 'llegir' llengües regionals a les classes. Va tenir els inicis al Mas Vilella, al camí de l’Aleixar, va passar al carrer del Roser i finalment al Passeig de la Boca de la Mina, on és actualment.


Autora de la col·lecció «A poc a poc» il·lustrada per Pere Prats Sobrepere. Divuit llibres que conformen un material didàctic excepcional per a l'aprenentatge de la lectura i de l'escriptura. Un mètode de referència, amb quaderns on practicar sistemàticament la relació entre el llenguatge oral i l'escrit. Aquesta col·lecció va marcar un abans i un després en els llibres de lectura dels primeríssims lectors, és a dir, dels infants que aprenen a lligar síl·labes per formar paraules i relacionar-les amb el seu entorn més proper.

Autora d'articles pedagògics a «In-fàn-ci-a», «Faristol», «Perspectiva Escolar», «Comunicació Educativa» i «Cavall Fort», entre d'altres.
Els seus libres han estat traduïts al castellà, a l'euskera, al francès i al portuguès.
Premi Crítica Serra d'Or de contes, 1994  per Un conte sense cap ni peus.
El 31 de juliol de 2019 el Ple de l'Ajuntament de Reus li va concedir la Medalla de la Ciutat, que se li lliurà a títol pòstum el dia 19 de setembre.

Una de les darreres publicacions ha estat L'ABZ de Reus (Arola Editors), en col·laboració amb l'il·lustrador i dissenyador gràfic Pere Prats Sobrepere. El llibre, en format diccionari, consta de mil paraules que recuperen formes de dir i tradicions genuïnes de la ciutat de Reus i del Baix Camp. Té per objectiu transmetre a les noves generacions el patrimoni cultural i lingüístic.




«Amb les nostres bufandes grogues hem canviat 
el paisatge de la ciutat. Però que ningú no es confongui:
 el canvi no són els colors, sinó les actituds».

Reivindicativa de la dignitat de les persones, la Maria dels Àngels ha ensenyat amb el seu exemple què és la no claudicació davant de la injustícia. En aquest sentit, ha estat fins al darrer alè impulsora del moviment Avis i Àvies de Reus per la Llibertat.

«Espero viure per veure
una Catalunya independent».


Gràcies, mestra Maria dels Àngels, per la història tan llarga 
i esperançadora que ens has llegat.