07 de març 2017

RELLEGIR 'CAMÍ DE SIRGA', DE JESÚS MONCADA

La novel·la Camí de sirga, de l'escriptor Jesús Moncada (Mequinensa, 1941 - Barcelona, 2005) és un clàssic contemporani que ficciona l'època d'anegament del poble de Mequinensa a les aigües del pantà. Rellegeixo la novel·la en la primera edició (La Magrana,  1988) i hi retrobo aspectes que no recordava o que em van passar per alt. L'autor hi refà de manera vibrant els últims cent anys de la vila del Baix Cinca, centre d'una conca minera  i d'un tràfic fluvial intens, en especial des del 1957, any que va quedar sentenciada a ser enfonsada sota les aigües per l'anunciada construcció del pantà de Mequinensa. Hi rememora una manera d'entendre el món i com les persones, cadascuna amb la seva circumstància, van viure la lenta agonia de l'enderrocament de cases i d'espais del seu entorn vital.

*
Vegeu el comentari de l'estrena del muntatge teatral Mequinensa que es va poder veure al Teatre Nacional de Catalunya, el 2012

*

Edicions 62 acaba de publicar una nova edició de Camí de sirga. És una bona oportunitat per llegir-la, si no ho heu fet encara.
Comença així:
Pilans i parets mestres van esberlar-se bruscament; una fragor eixordadora en la qual es barrejaven el cruixir de jàsseres i bigues, l'ensulsiada d'escales, trespols, envans i revoltons, l'esmicolament de vidres i la trencadissa de maons, teules i rajoles, va retrunyir per la Baixada de la Ferradura mentre la casa s'esfondrava sense remei.
JESÚS MONCADA. Camí de sirga (+ primer capítol)