14 de març 2017

EXPOSICIÓ 'PATUFET EN GUERRA'

Patim, patam, patum,
homes i dones del cap dret,
patim, patam, patum,
no trepitgeu en Patufet.

L'espai del Memorial Democràtic (Peu de la Creu, 4 Barcelona) és un conjunt  de sales poc concorregudes que presenta exposicions ben documentades i amb un recorregut expositiu de bon seguir. Hi acabem de veure  Patufet en guerra. La il·lusió de la normalitat, una exposició que mostra els equilibris que va haver de fer la publicació infantil catalana «En Patufet» per sobreviure durant la guerra.

Al·lusió a les bombes
Després del 18 de juliol de 1936, tot i ser una publicació de caire catòlic, va continuar editant-se  setmanalment i va continuar venent-se perquè molts infants que l'havien llegit en temps de la República  l'esperaven.
Durant la guerra els temes dels acudits i de les historietes van anar canviant, parlant de la dificultat de trobar menjar, de les bombes i de les misèries de la reraguarda, però no s'hi veuen ferits ni morts ni destrucció perquè els dirigents s'autocensuraven per tal de no ser titllats de derrotistes.
  
Al·lusió a la gana
Amb la dictadura, «En Patufet» és prohibit i els exemplars endarrerits es llegien d'amagat  a les cases que els havien pogut conservar. 
L'exposició acaba fent referència al drama personal dels que van fer possible la publicació: l'escriptor Josep M. Folch i Torres, dels dibuixants i humoristes Gaietà Cornet i Joan Garcia Junceda i de com van sobreviure els col·laboradors més joves en temps del primer franquisme.

Exposició oberta fins al 31 d'agost.