26 de juny 2015

ÀNGEL GIMÉNEZ, ARTESÀ POPULAR DE DUESAIGÜES

Avionetes i helicòpters a l'eroport. © Ángel Giménez
Una malaltia va fer que Àngel Giménez hagués de deixar el seu ofici, la construcció.  Va ser aleshores que va sorgir amb una força inesperada l'instint creatiu que mantenia ben guardat: reproduir el seu entorn en miniatura. Aquest apunt vol ser un càlid reconeixement per l'art d'aquest artesà popular que ha substituït la veu per unes realitzacions diminutes d'excepcional realisme.

Carro amb feixos de llenya. © Ángel Giménez
Trobem en els treballs d'Àngel Giménez un cert gust per la recuperació d'un món tecnològic que ja no existeix si no en la memòria dels més grans, com ara les llars de foc familiars, les cuines econòmiques, els carros públics de neteja i de recollida d'escombraries.
Cuina econòmica.
© Àngel Giménez

Primer en fa el disseny, en dibuixa les plantilles i després, amb fustes reciclades, branques polides i estris diversos, fa les maquetes, petits diorames amb d'indrets del poble: l'edifici de l'Ajuntament, les fonts patrimonials, les places, el restaurant Cunirri, l'estació del tren...

En destaco les sèries, on no trobem dues peces iguals, com ara els bastons amb caps d'animals, les avionetes i els helicòpters,  els carros i les carretes, els rellotges de peu, les maquetes de trens, entre moltes d'altres.

Carro amb sotapost. © Àngel Giménez
Carros amb bocoi penjant. © Ángel Giménez
Cada any l'Àngel Giménez fa una exposició al seu taller, però es nega a vendre'n cap exemplar. Aquestes peces no tenen preu i, si en tinguessin, no podríem pagar les hores que aquest artesà hi dedica. Amb la nostra admiració.